Зелена светлина за нова болница и медицински център на Онкото в Бургас

Зелена светлина за нова болница и медицински център на Онкото в Бургас - E-Burgas.com

„Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната записка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този мащабен проект и сега предстоят две докладни записки, които трябва да подкрепите. КОЦ обслужва както Бургаска, така и област Ямбол. След като този проект се реализира, това ще бъде най-модерният Онкологичен център на територията на страната.“. Това заяви кметът Димитър Николов днес пред общинските съветници.

Местният парламент прие докладните записки, с което даде зелена светлина за строеж на нова специализирана болнична сграда на КОЦ-Бургас, както и за разкриване на нов Медицински център „Вяра и Надежда - Бургас”, който ще осигурява по-широк достъп на пациентите до лекарите.

„Ние ще съберем в един корпус най-важните звена и апаратура - линеен ускорител, ПЕТ скенер, хирургия от трето ниво, миниинвазивна хирургия. Ще предоставяме здравни услуги, които до момента пациентите ползваха в София и извън страната. Също така, разходите на Онкологичния център ще намалеят, защото в момента Общината плаща 26 000 лв. месечен наем на УМБАЛ Бургас, чиито етажи ползваме”, сподели още кметът на Бургас.

С изграждането на новата болнична сграда ще има възможност да се съберат под един покрив всички дейности на здравния център, като част от корпуса е предвиден и за учебна база на студентите от Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”.

Теренът, в който е предвидено изграждането на новата медицинска база, е общинска собственост и е в непосредствена близост до съществуващата сграда на КОЦ - Бургас. Зданието ще се стои от сутерен и 9 етажа, свързани комуникационно помежду си посредством две стълбищни клетки, разположени диагонално в два противоположни края на петното на сградата. В близост до стълбищата са предвидени два асансьора – един за посетители, един служебен, и двата са достъпни за трудноподвижни хора и два болнични.

Освен новата болнична сграда, ще бъде създаден и нов медицински център „Вяра и Надежда – Бургас“. Причината е, че като заведение за болнична помощ Комплексен онкологичен център не може да сключва договори с НЗОК по клинични пътеки и амбулаторни процедури за извънболнична медицинска помощ, което ограничава достъпа на гражданите до специалистите и медицинската апаратура.

Според управителя на КОЦ проф. д-р Христо Бозов, специализираните кабинети в Диагностично-консултативния блок са с работно време от понеделник до петък от 7.30 до 14.30 часа, а в останалото време не се ползват. Идеята е новият център да работи в следобедните часове и да улесни гражданите.

Приемането на двете докладни записки днес от Общински съвет Бургас ще даде възможност на хората да разчитат на специалистите не само в болничната, но и в извънболничната помощ, като те ще могат да използват всички начини за достъп до лекарите на КОЦ-Бургас.

Свързани статии
Избраха терен за национална детска болница Управителят на Белодробната болница д-р Трошанова получи специална награда Напредък - експерти обсъдиха следващите стъпки по изграждането на детска болница в Бургас Медицинският център в Айтос грейна с нов вид (Снимки) КПКОНПИ: Няма конфликт на интереси в УМБАЛ-Поморие Съдът отхвърли протеста на прокуратурата срещу болницата в Поморие УМБАЛ Бургас: Ако сте мъж над 65, пушач и с високо кръвно, трябва да знаете това Вето за сделките със собствеността на болницата в Поморие Посегнаха и на онкоболните: Източиха 200 хил.лв. от болница в Благоевград Няма да закриват МБАЛ-Поморие, кметът иска мораториум за сделките за собствеността й
Тагове
онко болница
Коментари

Още от последните новини