Напредък - експерти обсъдиха следващите стъпки по изграждането на детска болница в Бургас

Напредък - експерти обсъдиха следващите стъпки по изграждането на детска болница в Бургас - E-Burgas.com

След обявената от Община Бургас в края на септември обществена поръчка за проектиране и строителство на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Св. Анастасия“, разработена от избрания от Европейската инвестиционна банка мултинационален консорциум IDOM, днес експертният екип обсъди следващите стъпки за създаването на болницата.

Освен международните експерти, на срещата присъстваха още кметът на Бургас Димитър Николов и заместник-кметовете по строителство и здравеопазване инж. Чанка Коралска и Йорданка Ананиева.

Експертите представиха проект на Стратегията за изпълнение на проекта за изграждане на Детската болница, която определя етапите и съответните действия в процеса на проектиране, строителство и оборудване на сградата, както и усилията, които трябва да бъдат предприети, за да се изградят устойчива структура и екип на бъдещото лечебно заведение.

В рамките на техническата помощ, осигурена от Европейската инвестиционна банка, испанските експерти подготвиха предложение за оборудването на болницата, което включва както пълната медицинска апаратура за диагностика и лечение, така и предложение за цялостното обзавеждане на всички помещения – болнични стаи, лаборатории, кабинети, както и помещения за игра и учене.

На срещата бе обсъдена и подготовката на документацията за процедурите за доставка на оборудване. Целта е да се определят параметри за апаратура и обзавеждане, които да гарантират високотехнологична диагностика и качествено лечение на малките пациенти на Специализираната детска болница.

Анализирани бяха и всички останали аспекти, които следва да бъдат отчитани в процеса на реализиране на проекта – спецификата на апаратурата за лечение на деца, затрудненията и забавянията на доставките, породени от външни обстоятелства, както и необходимостта от строга координация между участниците в различните етапи и дейности, които да гарантират успешно реализиране на проекта.

Мястото за изграждане на бъдещата болница се намира в непосредствена близост до УМБАЛ Бургас в ж.к. „Зорница“, а проектът предвижда строеж на 8-етажна сграда с обща площ над 24 000 кв. м. В болницата ще има 133 легла, от които 10 за интензивно лечение, 27 консултативни и 9 амбулаторни кабинети, стационар за краткосрочен престой с 10 легла, дневен психиатричен стационар, отделение за спешна помощ, 3 операционни зали, лабораторен блок и образна диагностика.

Основната цел на проекта е създаване на нов тип лечебно заведение, фокусирано върху грижата за детето и неговото лечение с активното участие на родителите или близките му. Тази философия се отразява върху цялостната концепция за осъществяване на проекта – от проучването и дефинирането на параметрите за дейността на болницата, през определяне на принципите на работата й и до цялостния екстериорен и интериорен дизайн на сградата, подходящото оборудване и съпътстващата инфраструктура. Лечебното заведение ще бъде съобразена с околната среда и ще разполага с максимална енергийна ефективност и използване на екологично чисти продукти и технологии.

Бъдещата Специализирана болница ще обслужва не само Бургас, а цяла югоизточна България.

Свързани статии
Обсъдиха начините Националната детска болница да бъде изградена максимално бързо Община Бургас направи първата стъпка към изграждането на детска болница1,4 млн. евро за проектанта на специализираната детска болница в БургасЗдравният министър се запозна с проекта за нова детска болница в БургасЗапочва реалното планиране на новата детска болница в Бургас
Тагове
детска болница
Коментари

Още от последните новини