Няма да закриват МБАЛ-Поморие, кметът иска мораториум за сделките за собствеността й

Няма да закриват МБАЛ-Поморие, кметът иска мораториум за сделките за собствеността й - E-Burgas.com

Във връзка със създалото се излишно напрежение, породено от инициирана подписка от местните ръководства на БСП, ИТН и ПП за запазване дейността на МБАЛ Поморие, както и във връзка с поисканите по време на проведената обществена среща с граждани и лекари гаранции за стабилизирането на МБАЛ Поморие, кметът Иван Алексиев прави следното изявление:

Уважаеми госпожи и господа,

Заедно с избора на нов управител на МБАЛ Поморие още през 2015 год., като ръководство на Община Поморие, бяхме поставени пред огромното предизвикателство да предприемем най-бързи и ефективни мерки за стабилизиране на тогавашното реално състояние на болницата и предпазването ѝ от закриване. От тогава досега, повече от пет години, политиката на Община Поморие е системна и целенасочена, а резултатът, който постигнахме към момента е работеща и развиваща се болница, със стабилно финансово състояние.

В тази връзка Ви уверявам, че МБАЛ Поморие няма да се закрива и не се налага лекари да освобождават кабинетите си.

Нагнетеното изкуствено напрежение доведе до несигурност, както сред жителите на Поморие и общината, така и сред лекарското съсловие. За поставените ми въпроси, направените предложения и поисканите от мен гаранции за съществуването на МБАЛ Поморие по време на общественото обсъждане, представям Ви следните стъпки и действия, които предприемам като кмет на община Поморие:

Разпоредил съм на управителя на болницата бизнес планът на МБАЛ Поморие да бъде представен месец по-рано от законоустановения срок т.е до 28.02.2022 г. Същият ще бъде публикуван на сайта на Община Поморие, а до средата на м. март ще се проведе неговото обществено обсъждане с граждани, лекари и заинтересовани страни. Всички съществени мнения и предложения ще бъдат взети под внимание преди внасянето му за одобрение от Общински съвет Поморие (до 31.март) и за изпълнение от управителя на МБАЛ Поморие.

Във връзка със спекулациите относно възможна промяна на собствеността на МБАЛ Поморие (закриване, фалиране, преватизиране, продаване и т.н), още за следващото заседание на Общинския съвет ще внеса докладна записка с предложение за налагане на мораториум (забрана) за всякакъв вид разпоредителни сделки със собствеността на МБАЛ Поморие, с което да се гарантира запазването на собствеността, дейността и функционалността ѝ.

Ще проведа индивидуални срещи с отделните съсловия лекари – общопрактикуващи лекари (джипита); лекари на индивидуална практика с кабинети в сградата на МБАЛ Поморие; лекари, работещи към Медицинския център и лекари, работещи към отделенията на МБАЛ Поморие, както и с медицински сестри, санитари, шофьори и с администрацията на МБАЛ Поморие. Целта на тези срещи е обсъждане на оптимален вариант за реорганизация на обслужването в МБАЛ Поморие, отговарящо на съвременните очаквания на пациентите.

Уважаеми съграждани,

Неведнъж сме били свидетели на превръщането на чувствителни за обществото теми в инструмент за политически цели. Но в продължаваща ковид ситуация е недопустимо да се поставя в несигурност и нестабилност здравното обслужване на гражданите на община Поморие.

Община Поморие няма да промени досегашната си политика и ще продължи да следва принципа си – всички важни за обществото теми, каквато е и МБАЛ Поморие, да бъдат подлагани на широко публично обсъждане, при максимална информираност на обществото.

С уважение,

Иван Алексиев
Кмет на Община Поморие

Свързани статии
Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци Община Поморие получи „зелен сертификат“ за своя екоинициатива Pavell & Venci Venc идват за паленето на коледните светлини в Поморие Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас
Тагове
поморие болница
Коментари

Още от последните новини