Засилени проверки в ресторанти и хотели по Черноморието

Засилени проверки в ресторанти и хотели по Черноморието - E-Burgas.com

Засилени проверки в заведения за хранене по Черноморието на Агенцията по безопасност на храните. Основно се следи - как се пазим от коронавирус, годни ли са хранителните продукти, които ни сервират по заведенията и правилно ли се съхраняват, показа БНТ.

Това лято във Варна и близките курорти има повече туристи в сравнение с миналата година. Заведенията работят и са пълни с клиенти. Това е и причината за засилените проверки от инспекторите към Агенцията по безопасност на храните.

Освен за хигиената в заведенията и начина на съхранение на хранителните продукти, те следят за стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Собствениците на заведения стават все по-дисциплинирани и нарушенията са все по-малко.

Под прицела на проверяващите са ресторантите в хотелските комплекси и крайбрежните заведения за хранене. В капанчетата край морето през деня няма много клиенти.

От началото на юни инспекторите са проверили над 400 обекта в областта. Един от тях е затворен, тъй като е работел без регистрация. Издадени са 52 предписания. Най-честите нарушения са лошата противоепидемична защита на храните по блок масите в хотелите, както и неточната информация на етикетите.

"Нарушения са открити и по отношение на материално-техническата база, структура и оборудване, некоректното водене на записи към системите за самоконтрол", заяви д-р Костадинка Маринова, отдел "Контрол на храните" в ОДБХ-Варна.

Проверката на инспекторите започва от продуктите във фризерите на заведенията. Те трябва да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните трябва да са в срок на годност и да имат сертификат за произход. За да няма замърсяване на продуктите в кухнята, почистване трябва да се прави на всеки час.

"Следи се за хигиена на персонала, хигиена на помещения и оборудване. Осигуряване на дезинфекционни средства, използване на лични предпазни средства. При нарушения, които застрашават здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта", каза още д-р Костадинка Маринова.

Ако станат свидетели на нарушения в заведенията, клиентите трябва да подадат сигнал на горещия телефон, публикуван в сайта на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверките ще продължат до края на септември.

Свързани статии
Имало силен сезон по Южното Черноморие, но само 40 дни Засилени проверки за ковид мерките започнаха в курортите Дъжд от актове за незаконна сеч през последната седмица Бум от проверки за спазване на ковид мерките в страната Карантинният хотел в Несебър се оказа фантом Инспекцията на труда засилва проверките по морето Обща кауза: Бургас и Варна обединени в рекламата на Черноморието 69 акта за незаконна сеч съставиха за седмица Горски задържаха 80 кубика дървесина за последната седмица Горските извършиха близо 4 хиляди проверки само за седмица
Тагове
проверки бабх Черноморие
Коментари

Още от последните новини