Граничари от Бургаско са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика с мигранти

Граничари от Бургаско са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика с мигранти - E-Burgas.com

14 служители на "Гранична полиция" са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика на мигранти. Това заяви в ефира на БНТ гл. комисар Росица Димитрова, директор на ГД „Гранична Полиция“. Проверките са образувани след доклад на инспектората към МВР. Проверяваните служители са от Бургас, Елхово и Малко Търново.

"След доклада от съответната проверка ще преценя какво ще следва", заяви гл. комисар Димитрова.

32-годишният младши инспектор Петър Бъчваров, който беше убит след стрелба от турската страна на границата, ще бъде погребан днес в униформа на "Гранична полиция" по молба на родителите му.

Димитрова потвърди, че са намерени гилзи на българска територия на мястото, където е убит граничния полицай. Те са приобщени към образуваното по случая досъдебно производство.

В нощта на убийството на Петър Бъчваров колегите му са предотвратили 123 опита за преминаване на границата. През изминалата нощ са предотвратени около 130 опита каза още главен комисар Димитрова.

Тя благодари на служителите, които охраняват границата за усилията и волята.

"Респект към служителите на "Гранична полиция", защото нито един от тях не каза, че няма да иде на работа, защото се страхува. С такива хора се охранява границата, с истински момчета и момичета. Нашата почит към колегата е продължаването на работата ни. Днес на погребението няма да бъдат само колегите, които днес ще охраняват границата. И ние ще продължим да охраняваме границата, защото това е дълг и особено усещане, което се разбира само, когато си там. Ако не си бил на браздата, това не може да се разбере", каза тя.

Ръководството на МВР е одобрило предложението на "Гранична полиция" за увеличаването на щата на дирекцията с 1260 души. Първите 150 се очаква да бъдат обучени до март 2023. Целта е да се спре командироването на полицейски служители от вътрешността на страната, а границата да се охранява от хора, които са специално обучени за това и са по-добре запознати със спецификите на терена.

Свързани статии
Започват засилени проверки на камиони и автобуси по пътищата у нас Продължават проверките на ИАРА в региона ИАРА със засилени проверки в цялата страна (Снимки) Засилените полицейски проверки в страната продължават Инспектори на ИАРА осъществиха 1084 проверки в навечерието на Никулден БАБХ засили проверките дни преди Никулден Инспектори на ИАРА извършиха проверки на Поморийското езеро и язовир Цонево (Снимки) Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Хванаха 39 дрогирани шофьори само за ден у нас Демерджиев: Тече проверка в Гранична полиция, мигрантският натиск е най-голям от години
Тагове
граничари проверки
Коментари

Още от последните новини