Възпитаник на ПМГ донесе медал от международна олимпиада по астрофизика

Възпитаник на ПМГ донесе медал от международна олимпиада по астрофизика - E-Burgas.com

Бургаският ученик Константин Кръстев от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ донесе бронзов медал за България от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Грузия. Той бе част от българския отбор, в който влизат петимата най-добри ученици по астрофизика в страната.

Останалите участници в българския отбор също взеха медали – златни за Александър Проданов (ППМГ, Казанлък) и Явор Йорданов (НПМГ), сребърни за Маргулан Исмолдаев (МГ Варна) и Баян Гечев (СМГ). Техни ръководители са Никола Каравасилев (ЧСУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

Олимпиадата има три индивидуални етапа – теоретичен, анализ на данни и наблюдателен и като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Миналата година в онлайн изданието българските гимназисти спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал.

Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г., а България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша.

Свързани статии
Гордост на ПМГ донесе златен медал от олимпиада в Бургас Седмокласник размаха газов пистолет в училище Обявиха финалистите в VII Областна олимпиада по информатика 13-годишният Йоан от Несебър изуми с английския си! Вижте какво постигна пред Кеймбридж (Видео) Надеждата ни в сноуборда Радо Янков отпадна от Олимпиадата 16 състезатели в 7 спорта ще представят България на Олимпиадата Новият корпус на ПМГ и Френската гимназия ще е на три етажа с 22 класни стаи Бургаски ученици постигнаха нов международен успех Созопол посреща олимпийската гордост от Токио Евелина Николова Шампионката Стойка Кръстева: Доверих се изцяло на треньора си!
Тагове
ученик успех пмг олимпиада
Коментари

Още от последните новини