Вълци нападат добитък в странджанските села

Вълци нападат добитък в странджанските села - E-Burgas.com

В борбата с хищниците не помагали нито eлектропастирите, нито кучетата

Глутници вълци нападат добитък в странджанските села всекидневно, показа репортаж на NOVA. За атаките на хищниците разказват животновъди. Според тях, както никога досега, вълците нападали стадата и през деня, а в борбата с тях не помагали нито eлектропастирите, нито от овчарските кучета.

Пиратките са единственото средство, с което животновъдите успяват да стреснат гладните глутници, които атакуват без страх дори през деня. Алекси Чилиев, който живее в най-крайната къща в странджанското село Богданово, споделя, че от месеци овцете му са в стрес всеки ден.

„Всеки ден вълци. Гледам, че овцете нещо се плашат, поглеждам - той вълкът при овцете. И като му извиках, той се стресна и тръгна към мен, извиках още един път и замина нататък. Хвърлих брадвата и избяга”, разказва животновъдът. Само часове по-рано и отново по светло, Алекси едва успява да спаси стадото от две малки вълчета, които не се плашат дори и от кучето му.  Алекси разказва, че в последно време нито електропастирът, нито оградите спират вълците. И се страхува, защото знае, че през зимата нападенията ще зачестят още.

От няколко дни 79-годишният пастир Димо Михалев не пуска телетата си на паша. Споделя, че със страх извежда стадото от 150 крави.

„Вълците са много, за четири дни шест-седем телета ми изядоха. И то големи, не малките ми телета”, споделя мъжът. Единственото оръжие на Димо е овчарската гега. И трудно успява да прогони хищниците. И той като Алекси се запасил с пиратки.

Животновъдите от селата Богданово и Варовник имат стада с над 1200 животни. Вярват, че спасение срещу нападенията ще са единствено ловните хайки. Първата хайка за вълци ще бъде след седмица.

Репортер: Елена Танева

Свързани статии
Не разхождайте кучето си навън без повод, може да се изплаши от гърмежите и да избяга Зоопарк Бургас приютява четири пеликана, които не могат да оцелеят в природата Рядък шанс! Едно от най-редките и ценни животни в света радва бургазлии Аманда и Марая от бургаския зоопарк, навършиха една година, вижте трогателната им история Община Созопол: Бъдете внимателни, когато разхождате любимците си Нови 24 обитатели в Зоопарк Бургас (Снимки)
Тагове
вълци добитък животни
Коментари

Още от последните новини