Създават спецзвено за престъпления срещу животните и природата

Създават спецзвено за престъпления срещу животните и природата - E-Burgas.com
Animal Rescue Sofia

Изготвени са проект на структура и функции, включително и прогнозен финансов разчет за нов сектор в МВР - „Престъпления против околната среда, дивата природа и животните“ към Главна дирекция „Национална полиция“. Това става ясно от отговор на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев на въпрос от народния представител Цветелина Симеонова-Заркин, публикуван на сайта на парламента, съобщава БНТ.

Въпросът е във връзка с институционализирането на звено за противодействие на престъпленията против околната среда, дивата природа и животните, както и планираните конкретни мерки и срокове за тяхното изпълнение.

Министър Демерджиев посочва, че е приключила работата на междуведомствената работна група за създаването на специализирано звено „Престъпления против природата“. Към Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите е изпратен доклад и проект на Споразумение за постигане на координация и ефикасно взаимодействие при установяване ограничаването и предотвратяването на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните.

Той допълва, че предстои съгласуване на документите и насрочване на дата на подписване на споразумението. Демерджиев съобщи, че предсти разработване на предложения за осигуряване на щатни бройки и необходимите финансови средства за функциониране на звеното.

Скоро два случая, свързани с насилие върху животни, бяха разследвани. Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Захари Шулев, който бе обвинен за насилие над кучето Мечо. Обвиненият бе задържан след като в медиите и социалните мрежи бяха публикувани клипове, в които се вижда особено жестоко насилие от страна на Шулев върху кучето. Инциденът стана на 24 октомври в кв. "Карпузица".

На 21 септември стана известно, че Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на гр. Джебел. Тя е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България.

В интервю за БТА инспектор Камен Николов от сектор "Зоополиция и кинология" при Главна дирекция "Национална полиция" посочи, че във всяка областна дирекция на МВР има определени служители, които да разследват престъпления срещу животни. Сигнали могат да се подават във всяко районно управление и на спешния телефон 112. Той припомни, че от 2011 г. проявите на жестокост спрямо животни се считат за криминално деяние, разследвано от полицията.

Свързани статии
Търсят гледач на животни за приюта в Поморие Отново насилие над медик: Пациент удари медицинска сестра докато му помага Държавна агенция за закрила на детето се самосезира по случай с насилие между деца Задържаха под стража мъж пребил жена си в Несебър Зачестяват вандалските прояви при деца и тийнейджъри Жестокост! Пребиха и запалиха с бензин мъж във Видин Ръст на насилието над деца отчитат инситутции Агенцията за закрила на детето извърши десетки проверки в страната Бургаски депутат: Нужни са нови мерки срещу насилието сред учениците Не разхождайте кучето си навън без повод, може да се изплаши от гърмежите и да избяга
Тагове
животни насилие
Коментари

Още от последните новини