В най-добрия случай ваксинират 2,5 млн души до юли

В най-добрия случай ваксинират 2,5 млн души до юли  - E-Burgas.com

До края на юни в България е възможно да бъдат ваксинирани около 2.5 милиона души при най-добрия сценарий, който включва одобрени за употреба в Европейския съюз пет ваксини, пълни и навременни доставки и достатъчно желаещи. Това обобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитиран от "Дневник".

Кирилов обобщи известната информация, че Европейската комисия е сключила договори за доставка (когато са разработени, преминали клинични изпитвания и одобрени за употреба) на ваксините срещу COVID-19 с шест производителя (със седми се водят преговори), а при пет от тях са вече заявени възможни количества за доставки.

От петте производителя България е заявила общо 12 млн. дози ваксини до края на годината, достатъчни за ваксинирането на 6 млн. души, тъй като продуктът се поставя в две дози през няколко седмици, за да защитава от разболяване.

Както е известно, страната е заявила най-големи количества от ваксината на "АстраЗенека"/Оксфордския университет. Този производител наскоро обаче е уведомил Европейския съюз, че ще намали с 60% броя на дозите ваксина срещу коронавируса, които може да достави в първото тримесечие. Това доведе до напрежение между Европейската комисия (ЕК) и "АстраЗенека", като ЕК настоя компанията да запълни дефицита.

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини