В най-добрия случай ваксинират 2,5 млн души до юли

В най-добрия случай ваксинират 2,5 млн души до юли  - E-Burgas.com

До края на юни в България е възможно да бъдат ваксинирани около 2.5 милиона души при най-добрия сценарий, който включва одобрени за употреба в Европейския съюз пет ваксини, пълни и навременни доставки и достатъчно желаещи. Това обобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитиран от "Дневник".

Кирилов обобщи известната информация, че Европейската комисия е сключила договори за доставка (когато са разработени, преминали клинични изпитвания и одобрени за употреба) на ваксините срещу COVID-19 с шест производителя (със седми се водят преговори), а при пет от тях са вече заявени възможни количества за доставки.

От петте производителя България е заявила общо 12 млн. дози ваксини до края на годината, достатъчни за ваксинирането на 6 млн. души, тъй като продуктът се поставя в две дози през няколко седмици, за да защитава от разболяване.

Както е известно, страната е заявила най-големи количества от ваксината на "АстраЗенека"/Оксфордския университет. Този производител наскоро обаче е уведомил Европейския съюз, че ще намали с 60% броя на дозите ваксина срещу коронавируса, които може да достави в първото тримесечие. Това доведе до напрежение между Европейската комисия (ЕК) и "АстраЗенека", като ЕК настоя компанията да запълни дефицита.

Свързани статии
До часове решават дали да пуснат нов "зелен коридор" за ваксините Единственият "Зелен коридор" за ваксини в Бургас е в "Славейков" Бъдещето на летния сезон зависи от това колко хора ще се ваксинират За удобство на бургазлии: Запишете си час за ваксина в двата пункта в болницата МЗ публикува списък на всички пунктове за ваксинация в област Бургас Хората със странична реакция от ваксината ще могат да взимат болнични Кметът Димитър Николов: От 4 700 ваксинирани само седем души са прекарали ковид и то леко Доц. Дочев: Ваксинацията е личен пример, с който показваме пътя за спасение от вируса Масовата ваксинация продължава - откриват пунктове в Айтос, Карнобат, Поморие и Царево Над 4000 ваксинирани за последните 24 часа у нас
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини