СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа

СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа - E-Burgas.com

Ваксините срещу COVID-19 може би са спасили живота на милиони хора, но те не ограничиха значително разпространението на заразата, заяви Световната здравна организация (СЗО). Тя призова изследователите да разработят нови ваксини, които да намалят броя на инфекциите, предаде ДПА. Според СЗО това трябва да бъдат ваксини, които са по-лесни за прилагане от сегашните, като например спрейове за впръскване в носа.

"Даже там, където е достигнато 70-процентно покритие с ваксини, ако значителен брой здравни работници, възрастни хора и членове на други рискови групи останат неваксинирани, смъртните случаи ще продължават, здравните системи ще остават под натиск, а глобалното  възстановяване ще бъде изложено на риск", каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

СЗО е променила и глобалните се цели за ваксинация - до 100 процента ваксиниране сред здравните работници, лицата над 60-годишна възраст и хората под риск заради хронични заболявания. Предишната цел за ваксинация на 70 процента от населението на всяка страна бе постигната до края на юни само в 58 държави.


 

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
сзо ваксини ковид
Коментари

Още от последните новини