СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа

СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа - E-Burgas.com

Ваксините срещу COVID-19 може би са спасили живота на милиони хора, но те не ограничиха значително разпространението на заразата, заяви Световната здравна организация (СЗО). Тя призова изследователите да разработят нови ваксини, които да намалят броя на инфекциите, предаде ДПА. Според СЗО това трябва да бъдат ваксини, които са по-лесни за прилагане от сегашните, като например спрейове за впръскване в носа.

"Даже там, където е достигнато 70-процентно покритие с ваксини, ако значителен брой здравни работници, възрастни хора и членове на други рискови групи останат неваксинирани, смъртните случаи ще продължават, здравните системи ще остават под натиск, а глобалното  възстановяване ще бъде изложено на риск", каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

СЗО е променила и глобалните се цели за ваксинация - до 100 процента ваксиниране сред здравните работници, лицата над 60-годишна възраст и хората под риск заради хронични заболявания. Предишната цел за ваксинация на 70 процента от населението на всяка страна бе постигната до края на юни само в 58 държави.


 

Свързани статии
14,5% са положителните ковид проби 539 са новозаразените с ковид в празничния ден Нови 946 души са новозаразените с ковид Двоен ръст на новозаразените с ковид и починалите 377 новозаразени с ковид у нас Под 11% положителни ковид тестове за денонощието Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика 654 са се заразили с коронавирус у нас за денонощието Лек ръст при новозаразените с ковид, седем души за починали Продължава спадът на новозаразените с ковид
Тагове
сзо ваксини ковид
Коментари

Още от последните новини