СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски

СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски - E-Burgas.com
Снимка: ВМА

Европейските страни трябва да ускорят ваксинирането и да възстановят носенето на маски, за да се справят с нарастването на случаите на КОВИД-19, причинявано от подвариант на Омикрон, и да избегнат затягане на мерките по-късно тази година, заяви висш служител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс.

В интервю за Ройтерс регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге призова страните да предприемат действия сега, за да избегнат през есента и зимата претоварване на здравните им системи, тъй като ВА.5, подвариантът на Омикрон, се разпространява бързо.

Миналата седмица в Европа бяха отчетени близо 3 милиона нови случая на КОВИД-19, което представлява почти половината от всички нови случаи в глобален мащаб. Броят на хоспитализациите се удвои за същия период, близо 3000 души умират от болестта всяка седмица, посочи Клуге.

"Има покачване на броя на случаите… на фона на общество, което функционира както преди", каза той, подчертавайки необходимостта от "стабилизиращи пандемията фактори" като втора бустерна доза ваксина преди очакваните през есента, насочени срещу специфичните варианти на вируса лекарства, както и насърчаването на носенето на маски и по-добра вентилация на помещенията.

Тези стабилизиращи фактори трябва да бъдат приложени, за да се избегнат по-строги мерки, каза Клуге, допълвайки: "Не мисля, че обществото е готово за изолация по заповед".

"Хората понякога се питат върнал ли се е вирусът", каза Клуге. "Той всъщност никога не си е отивал. Още е тук. Разпространява се. Мутира. И, за съжаление, все още отнема много животи."

След две години и половина на пандемия и свързаното с нея блокиране и прекъсване на работа, сега държавите трябва да се справят и с нарастващата инфлация, и с повишената продоволствена несигурност, причинени отчасти от нахлуването на Русия в Украйна, но правителствата въпреки това трябва да инвестират допълнително в здравеопазването, каза Клуге.

"И ако правителствата не го направят, тогава обществото няма да бъде по-добре подготвено за бъдещето", добави той.

Свързани статии
СЗО заговори за нов смъртоносен вариант на ковид СЗО обяви за спад на ковид смъртността с 90% Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика СЗО: Има спад на новите инфекции и смъртни случаи с ковид Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа 1 436 души са се ваксинирали за последното денонощие Епидемиолог: Възможно е да се препоръча и втора бустерна доза Ваксинирането срещу ковид продължава и след края на пандемичната обстановка
Тагове
Ваксиниране сзо
Коментари

Още от последните новини

Спорт
СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски - E-Burgas.com

Регата 24 Май