Учебната година започва без маски и тестове

Учебната година започва без маски и тестове - E-Burgas.com

Напълно нормален, присъствен учебен процес стартира за учениците. Това го говорим вече три пъти с министъра на образованието. Мерките остават до там да се спазва дистанция, да се проветряват помещенията и лична хигиена. Ограничения може да има за конкретна паралелка, ако има положителен случай на заразено с коронавирус дете. Това заяви пред bTV служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Здравният министър коментира и бустерните дози COVID ваксини. От понеделник може да се извършва бустерна доза с адаптирана иРНК ваксина, каза Меджидиев. Той поясни, че личните лекари ще могат да ваксинират и пациенти извън листите си, както и че остава възможността за първична имунизация.

Меджидиев коментира и че системата е готова, ако има по-силна вълна през есента. Интензивните легла са запазени във варианта, който беше в най-тежкия момент на пандемията.

За електронната рецепта здравният министър обясни, че е върнал и хартиената паралелно с нея от 1 ноември, за да може да се предписват медикаменти и на места, където няма интернет.

Навсякъде в Европа е така, освен в Естония, където има само електронна рецепта, каза Меджидиев. Той даде и пример с домашно посещение в населено място, където няма мрежа. "Не може да не издам рецепта, ако няма вариант за електронна. Какво ще прави пациентът - ще отиде при личния си лекар и ще каже: д-р Меджидиев ми каза да ми изпишете този антибиотик. Това е несериозно", коментира здравният министър.

 

Свързани статии
Студенти и ученици от Бургас участваха в Световната седмица на предприемачеството Учници от несебърско село дискутираха върху агресията с представители на МВР Десетокласници от цяла България могат да кандидатстват за програмисти в Бургас В ОУ "Антон Страшимиров" вече спортуват в преобразен физкултурен салон (Снимки) Над 24 хил. ученици прекрачиха прага на класните стаи в Бургас (Снимки) Солидно присъствие на КАТ и полиция около училищата и детските градини МОН въвежда временни противоепидемични мерки в училищата и градините 4 146 училища и детски градини чакат учебната година у нас Прегледаха близо 2800 бургаски ученици за гръбначни изкривявания и затлъстяване Започва кандидатстването в училищата след 7 клас
Тагове
учебна година ученици
Коментари

Още от последните новини