Туроператори задлъжняли с 60 млн.лв. заради отменени пътувания

Туроператори задлъжняли с 60 млн.лв. заради отменени пътувания - E-Burgas.com

Туроператори дължат приблизително още 60 млн. лв. на своите клиенти за предплатени, но отменените заради COVID-19 пътувания. В периода юни - юли 2020 г. сумата се изчисляваше на 155 - 160 млн. лв., или със стотина милиона повече. Това заяви за „Монитор” Любомир Николов - член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Въпреки значителния размер на натрупаните задължения към туристите, резервирали пакетни пътувания през изминалата година, помощите за сектора закъсняват.

„Като целева помощ сме получили 1% от оборота, като при някои фирми той спада до 0,01%”, поясни Николов. По думите му финансирането по държавната помощ от 51 млн. лв. за възстановяване на суми на пътници, чиито ваканции са анулирани поради COVID-19, е изплатена на едва една десета от туроператорите.

Според последните данни в сайта на туристическото ведомство, валидни към 1 март 2021 г., общият брой на подадените заявления по нея достига 579, като те са за малко над 31,611 млн. лв. Оценителната комисия към министерството е подготвила документите, с които може да стартират преводите към 86 фирми с изрядни документи.

''Туроператорите правят всичко възможно да възстановят поне част от средствата на своите клиенти, но парите остават блокирани в контрагенти в чужбина. Вече година те се борят да не фалират, защото това би довело и до загуба на пари за туристите”, поясни той.

За да предпазят желаещите да пътуват в условия на пандемия, много от туроператорите повишават застрахователния си лимит за задължителната полица „Отговорност на туроператора”, която при нормални обстоятелства е изградена на оборота от предходната година.

Засега все още е трудно да се определи с точност колко от туристите, пострадали от отмяната на пътуванията, са се възползвали от една от трите предоставяни им опции - ваучер за друга ваканция на същата стойност, смяна на датата на пътуването или възстановяване на средствата. Данните относно едно- или двугодишните ваучери зависят основно от ограниченията в дестинациите, които предлага самият туроператор. От бранша обаче смятат, че между 40 и 60% от клиентите ще изберат почивка на различно място от първоначалното им намерение.

Срокът за връщане на пари за отменени пътувания е до една година от датата на анулирането му и важи за резервации, които са направени до декември 2020 г. Очаква се той да изтече до дни.

 

 

Свързани статии
Европейски туроператори се отказват от резервациите си у нас Изплащат 70 млн.лв. помощи на туроператори в началото на следващата година Одобриха още 6 млн.лв. помощ за туроператорите Окошариха мъж принудил двама души да му плащат по 4 бона на месец Туроператори отново излизат на протест Спират част от помощите за туроператорите Длъжници платиха над 4 млн. лв. просрочени данъци за седмица Ясен е начинът на отпускане на помощите на туроператорите Туристическият бранш очаква от началото на май да започнат груповите пътувания Министерството на туризма дава още 8,8 млн.лв. на туроператори
Тагове
туроператори дългове пътувания
Коментари

Още от последните новини