Министерството на туризма дава още 8,8 млн.лв. на туроператори

Министерството на туризма дава още 8,8 млн.лв. на туроператори - E-Burgas.com

Министерството на туризма направи трето плащане към туроператори и туристически агенти, с което следва да бъдат компенсирани потребителите за неосъществени пътувания в периода 01.03 - 31.12.2020 г. Изплатени са безвъзмездни средства на още 161 дружества, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, като общата сума възлиза на 8 857 930, 31 лв.

Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 240,00 лв., а най-голямата достига над 1,113 млн. лв.

До момента общо финансираните предприятия са 396, а предоставените им средства - 24 002 293, 77 лв.
Помощта се отпуска от държавния бюджет и е на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството, като предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

Кандидатстването по мярката продължава, като всички желаещи могат да подават документи за участие в процедурата в срок до 22.03.2021 г. Подаването на заявленията за държавната помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), на следния интернет адрес: https://enims.egov.bg/bg/s/Procedure/Info/1fb363b6-0dc9-4c0f-ab05-0131abce951c

Свързани статии
Министерството на туризма ще спасява лятото с кампания (Видео) Търсим всевъзможни начини за облекчено влизане на туристи Подпомагат болниците със 129 млн.лв. за борба с коронавируса Туристическият бранш очаква от началото на май да започнат груповите пътувания Северното Черноморие посреща първи туристи по Великден Добавките от 50 лв. няма да се вземат под внимание за помощта от 120 лв. Великден - тест за туризма по Черноморието Прогрес в Созопол, общината се побратими с турския Визе Туроператори задлъжняли с 60 млн.лв. заради отменени пътувания Най-пострадалите от наводненията в Димчево получиха битова техника (Снимки)
Тагове
туроператори помощи туризъм
Коментари

Още от последните новини