Спират част от помощите за туроператорите

Спират част от помощите за туроператорите  - E-Burgas.com

Обнародваните на 16 септември в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на България за 2021 г., налагат Министерството на туризма да прекрати процедурата по набиране на заявления за кандидатстване по Фаза III от процедурата по предоставяне на "Държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, за периода от 1 юни 2021 г. до 31 декември 2021 г.". Това съобщиха от министерството, предава "Дарик".

С параграф 10 от Допълнителните разпоредби на Закона е допълнена нормата на чл. 26, ал. 1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците. Допълнението се изразява в промяна на допустимите кандидати по схемата за държавна помощ, които в случая могат да бъдат туроператори, които използват български въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм или на въздушни превозвачи.

От Министерството обясняват, че това обстоятелство променя дизайна на съществуващата схема и налага стартиране на нова процедура по нотификация пред Европейската комисия. При положително становище трябва да започне нова процедура по предоставянето на държавната помощ.

Схемата за държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, беше отворена за кандидатстване на 23 юли 2021 г. в Системата за управление на националните инвестиции /СУНИ/, с краен срок за кандидатстване 30 ноември 2021 г., се напомня в прессъобщението.

Свързани статии
Ясен е начинът на отпускане на помощите на туроператорите Туристическият бранш очаква от началото на май да започнат груповите пътувания Министерството на туризма дава още 8,8 млн.лв. на туроператори Туроператори задлъжняли с 60 млн.лв. заради отменени пътувания Нова мярка ще подпомага окъсалите туроператори Марияна Николова подпомага екскурзоводите с обществени поръчки И туроператорите останаха без обещаните помощи, излизат на протест Изплатиха 10 млн.лв. в подкрепа на туроператори и агенти Връщат парите за неосъществени екекурзии Договориха 50 млн. лв. помощи за туроператори и агенти
Тагове
туроператори
Коментари

Още от последните новини