Ясен е начинът на отпускане на помощите на туроператорите

Ясен е начинът на отпускане на помощите на туроператорите - E-Burgas.com

Правителството уреди начина, по който ще бъде отпускана държавната помощ за туроператорите. Средствата ще са насочени към крайните потребители, които заради пандемията не можаха да осъществят своите платени пътувания през миналата година, а сега изтича 12-месечният период за възстановяването им.

Заместник-министърът на туризма Даниела Стоева обясни, че от осигурените с предходно решение на правителството 51 милиона лева има остатък от 16,5 млн. лева:

„...които ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари към крайните потребители с размер до 15% от оборота за 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания. Според изчисления на Министерство на туризма тази втора сума би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите", заяви Стоева, цитирана от cross.bg.

Министерството на туризма ще приема документи от туроператорите през електронната си система от 1-ви юли, а до края на същия месец трябва да започне и изплащането на средствата.

Свързани статии
Туристическият бранш очаква от началото на май да започнат груповите пътуванияМинистерството на туризма дава още 8,8 млн.лв. на туроператориТуроператори задлъжняли с 60 млн.лв. заради отменени пътуванияНова мярка ще подпомага окъсалите туроператориМарияна Николова подпомага екскурзоводите с обществени поръчкиИ туроператорите останаха без обещаните помощи, излизат на протестИзплатиха 10 млн.лв. в подкрепа на туроператори и агентиВръщат парите за неосъществени екекурзииДоговориха 50 млн. лв. помощи за туроператори и агенти840 туроператори и агенти кандидатваха за помощ от 10 млн. лв.
Тагове
туроператори
Коментари

Още от последните новини