Таксиджии излизат на национален протест

Таксиджии излизат на национален протест - E-Burgas.com

Таксиметровите превозвачи излизат на общонационален протест. Те настояват за актуализация на тарифите за услугата и за адекватни условия на труд, информира БНР. 

В 12:00 часа шофьорите на таксита ще се съберат пред общините в страната, а в София протестът ще започне с три лъча от различни точки на града, които ще се съберат пред Столичната община.

Превозвачите настояват за актуализация на цените на услугата "Таксиметров превоз", за отпадане на патентния данък за следващата година, приравняване на дейността им към градския транспорт и премахване на мобилните приложения за споделено пътуване. И още - годишният технически преглед на автомобилите да важи за една година и да бъдат оборудвани с паник бутон.

Исканията на таксиметровите водачи са внесени в министерствата на транспорта и на икономиката, както и в Столичната община при протеста на превозвачите в края на миналия месец, но отговор до този момент няма, каза  Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи.

"Условията, които бяхме поставили тогава на властимащите, към настоящия момент нямаме нито вест, нито кост. Таксиметровите услуги са в плачевно състояние. Загубата на оборот при нас е между 70 и 80% през деня и 90% почти през нощта. Ние сме изправени на ръба. Има голяма част от нас не само да загубят работата си, а да загубят и собствеността, която в 60% от случаите е собственост на лизинговите компании."

В Плевен шофьорите на таксита също ще излязат на протест пред сградата на общината в 11:00 часа.

Настояваме за адекватни условия на труд, каза Мария Попова, заместник-председател на синдикална организация на таксиметровите шофьори в града:

„Искаме тарифите да бъдат актуализирани, дейността ни да бъде наистина приравнена с тази, която е на обществения градски транспорт, защото страдаме от разделението на двата вида превоз.

Ние също сме обществен транспорт, работим с клиенти, както автобусните и тролейбусните линии.

Приет е в момента един закон – от 1 януари 2021 година, ние нямаме право да спираме на спирките, да взимаме и да оставяме клиенти, застрашени сме от санкцията 6 месеца без книжка, спряна кола от движение и 1600 лева финансова санкция. Имаме нужда от помощ от държавата, имаме нужда от диалог с държавата – да бъдем чути и нещата да се променят.“

Свързани статии
Във Варна излязоха на протест срещу поредното изсичане на гори И туроператорите останаха без обещаните помощи, излизат на протест Бургаски ресторантьори се включват в националния простест Бизнесът в Бургас се обяви за отваряне, ще подкрепи Националния протест „МАРШ към свободата” Тарифите на такситата скачат от два до три пъти Ресторантьорският бизнес в Бургас със седем искания към властта Бургаските таксита с по-нисък данък от догодина Васил Инджов: Всички трасета за камиони работят на "Капитан Андреево" Стачка на превозвачи блокира междуградския транспорт Протестиращи срещу правителството отново блокираха движението в София
Тагове
протест таксита
Коментари

Още от последните новини