Строителни фирми в Бургас масово наемат работници без договор

Строителни фирми в Бургас масово наемат работници без договор - E-Burgas.com

Земеделието е другият водещ отрасъл в областта развиващ сивата икономика

Строителният сектор в Бургас масово назначава работници само на устна договорка, без да парафира трудово-правни отношения, след което не им плаща. Това заяви шефът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков, като обясни, че жалбите от този бранш са най-много.

„Проблемът, е че заетостта в сивия сектор е по желание както от страна на работодателя така и от работника и това е много лоша тенденция, която ни затруднява да борим некоректните практики, тъй като са недоказуеми поради липса на съдействие. Усилията са ни насочени в строителството, тъй като жалбите тук са най-много и са за неплатени пари, които са им обещани устно“, заяви Васков. Той добави, че другият голям отрасъл, в който се вихри сива икономика, е земеделието.

Междувременно според статистика на КНСБ 60% от довършителните ремонти в строителството стават в сивия сектор и повиканите майстори не издават касови бележки.

„Участващите във фейсбук групите за споделено пътуване, които ползват услугите там, трябва да са насяно, че са участници в сивия сектор“, обясни националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов. Той показа и любопитна статистика, според която един човек губи годишно около 75 016 лв. от обезщетения при безработица, майчинство, болнични и тн. и когато един работещ в сивия сектор бъде уволнен, той освен без работа се оказва и със задължения.

Отново по данни на КНСБ средната работна заплата за месец август е била 1004 лв.

Коментари

Още от последните новини