Сливенския митрополит Иоаникий отправи пасхално послание

Сливенския митрополит Иоаникий отправи пасхално послание  - E-Burgas.com

Сливенският митрополит Иоаникий отправи пасхално (великденско) послание на Велика Събота до всички българи:

Да очистим чувствата си и ще видим

недостъпната светлина на

Христовото Възкресение

 /Пасхален канон I песен, I стих/

Бог, богат с милост, благост и щедрост и тази година ни удостои да празнуваме светлото Христово Възкресение. Да прославим Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос, Който едничък е безгрешен.

Възкресение Христово - този дивен празник, отново извисява нашия дух, умилява нашите сърца и поражда преклонение в този избран и свят ден.

Много векове изминаха от Христовото Възкресение, но този празник винаги сияе за повярвалите. Винаги радва Боголюбивите. Винаги весели Богопреданите, "защото от смърт към живот и от земята към небето Христос Бог преведе нас, които пеем победна песен." /Пасхален канон I ирмос/. Никой не може да отнеме пасхалната ни радост и да смути духовните ни трепети. Никой  не може да помрачи Христовата светлина, която тайнствено сияе и благодатно осветлява.

Свети Амвросий Медиолански ни поучава: "Възкресението на нашия Господ е за умрелите живот, за грешниците - опрощение, за светиите - слава. Затова и свети пророк Давид подтиква всяко създание и цялото творение към най-радостно празнуване на този ден, казвайки: "Тоя ден е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него." /Псалом 117:24/.

Този Ден във всичко прониква и осветлява, изпълва небето и земята и преизподнята, понеже Христовата светлина не може да се прегражда от стените, да се разделя от стихиите, да се помрачава от тъмнината. Христова светлина е ден без вечер, ден безкраен - той навсякъде блести, всичко осветлява, от него нищо не се укрива... И тъй, във Възкресението на нашия Господ всички стихии тържествуват. В този ден и самото слънце бива  по-ярко от обикновеното - подобава щото и слънцето при Неговото Възкресение да се възрадва, до колкото по време на страданията Му /то/ било покрито с мрака на скръбта.

          Христовото Възкресение утешава скърбящите.

          Христовото Възкресение утвърждава колебаещите се.

          Христовото Възкресение подкрепя униващите.

          Христовото Възкресение радва подвизаващите се.

          Христовото Възкресение очиства каещите се.

          Христовото Възкресение упътва блуждаещите се.

          Христовото Възкресение просветлява съмняващите се.

          Христовото Възкресение дарява на повярвалите живот вечен.

 Въпреки тези придобивки, получени след Възкресението Христово, в света има много скърби. В живота - много неправди. В хората - много болести. В отношенията - много оскърбления. В бедствията - много недоумения.

 И днес е сложна обстановката. Изпитанието, което преживяваме е голямо, затова се пише и говори толкова много. Хората различно приемат това Божие допущение. У едни то поражда песимизъм, у други страх, а в трети задълбочен размисъл върху живота и делата си. Мнозина забравят мъдрите слова на свети Йоан Златоуст: "Този, Който е допуснал изпитанието, Сам знае и времето, когато да го спре".

Сърдечно поздравявам свещенослужителите, монасите и монахините, служителите при светата Сливенска Митрополия, църковнослужителите и православните християни от Сливенска Епархия и заедно да помолим Възкръсналия Господ Иисус Христос да ни дарува  пасхална радост, духовно и телесно здраве, та многолетно и всесърдечно да пеем:

Христос воскресе из мертвих,

смертию смерть поправ и сущим во гробех

 живот даровав. Амин!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ! АМИН !

ПАСХА ХРИСТОВА 2020 г.

ГР. СЛИВЕН                                                 

Сливенски Митрополит Иоаникий

Свързани статии
Слънчево време и по-високи температури по Великден Велика събота е – последният ден от Страстната седмица Младежи помогнаха на възрастни хора в Пирне за Великден Празнично настроение в Бургас чак до Гергьовден, ето програмата Агнешкото скочи с 80% в навечерието на Великден Извънредни автобуси в Бургас във великденската нощ Отварят манастира край "Меден рудник" за посетители на Цветница и Великден Пенсионерите ще получат по 70 лв. за Великден КЗП и БАБХ започват проверки в навечерието на Великден Бургас ще посрещне Великден с пасхална служба и концерт
Тагове
иоаникий великден
Коментари

Още от последните новини