Агнешкото скочи с 80% в навечерието на Великден

Агнешкото скочи с 80% в навечерието на Великден  - E-Burgas.com

Министерството на храните очаква още по-голям скок следващите дни

С близо 80% се е увеличила цената на агнешкото месо за килограм спрямо миналата година, показа проверка на сайта OFFNews.

Средната цена за килограм на цяло агне в супермаркетите е около 23 лв., на килограм агнешки бут - около 21,50 лв., а на плешката - около 19,75 лв., сочат данни на Министерството на земеделието, храните и горите.  

Разбира се, цените варират в различните хранителни вериги. Най-евтината агнешка задна четвъртина може да бъде намерена за около 19,95 лв./кг, а най-скъпата за 24,99 лв./кг. Най-евтината плешка е 18,95 лв./кг, а най-скъпата 22,99 лв./кг.

За сравнение през 2021 г. в супермаркетите средната цена за килограм на цяло агне е била 14,49 лв., агнешкият бут е струвал 16,46 лв./кг., а плешката 15,62 лв./ лв. Това означава, че цената на агнешкото в супермаркетите е скочила с 60 до 70%, а в месарниците - с над 80%. 

Близо двоен е скокът на цените в малките търговски обекти. Там средната цена за килограм за цяло агне варира около 26,50 лв., на агнешката плешка и бут между 27 и 31 лв. 

От МЗХГ прогнозират цените на агнешкото да продължат да растат заради предстоящите великденски празници. 

Свързани статии
КЗП: Високите цени са нелоялна търговска практика Омбудсманът: Не е справедливо мобилните оператори да вдигат цените Яйцата са рекордьор на поскъпването у нас Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци Цените на храните отново се вдигат Цените на елхите също скочиха Всички партии в парламента внесли законопроект за намаление на бензина с 1 лв. Експерти: След падането на цените на газа, не очаквайте намаление на цените в магазина Драстично намаление на цените по Южното Черноморие през септември
Тагове
скок цени великден агнешко
Коментари

Още от последните новини