Велика събота е – последният ден от Страстната седмица

Велика събота е – последният ден от Страстната седмица - E-Burgas.com

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Според традициите обикновено на този ден се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жените около нея. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството - правото на човека на свободен избор - да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе".

Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.

Свързани статии
Слънчево време и по-високи температури по Великден Младежи помогнаха на възрастни хора в Пирне за Великден Празнично настроение в Бургас чак до Гергьовден, ето програмата Агнешкото скочи с 80% в навечерието на Великден Извънредни автобуси в Бургас във великденската нощ Отварят манастира край "Меден рудник" за посетители на Цветница и Великден Пенсионерите ще получат по 70 лв. за Великден КЗП и БАБХ започват проверки в навечерието на Великден Бургас ще посрещне Великден с пасхална служба и концерт Великден - тест за туризма по Черноморието
Тагове
великден
Коментари

Още от последните новини