Рязък скок на безработицата в областта

Рязък скок на безработицата в областта - E-Burgas.com

Рязък скок на безработицата е регистриран в страната само седмица след новите по-строги мерки и частичното затваряне на държавата. Това показват данните на Националния статистически институт, изнесени от bTV. Те са отспециално наблюдение върху пазара на труда и ефектите от коронавируса.

За периода от 30 ноември до 6 декември в бюрата по труда са се регистрирали над 14 хил. души.

Най-драстично увеличение има в София - 1264 души. Много новорегистрирани безработни има и във Варна, Бургас. Пловдив и Благоевград. Пикове имаше и през пролепа при първото затваряне на държавата. В Благоевград безработните също се увеличават.

Данните от специализираното изследване сочат още, черегистрираните в бюрата по труда от 3 февруари до 6 декември са малко над 361.

Най-засегнати от второто затваряне са работещите в хотелиерския бизнес и ресторантите и малките кафенета. Според работодателите мерките са неприложими. Само от октомври до сега държавата е изплатила над 57 млн. лв. на засегнати фирми по мярката „60/40". А запазените работни места са над 73 хил.

Свързани статии
Рекордни ниска безработица за ноември Втори ден ЕС обсъжда възможни решения на енергийната криза 80 на сто от работещите у нас са стресирани и недоволни от заплатата Експерти обясниха сценариите за енергийната ни сигурност Над 7000 украинци са наети на работа у нас Икономисти: Европа я чака тежка криза след ноември, не можем да спрем инфлацията Голяма част от бежанците у нас готови да започнат работа Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата Коалицията обсъжда антикризисните мерки заради високата инфлация Мика Зайкова: Инфлацията у нас ще достигне 20%
Тагове
безработица работа криза
Коментари