Рязък скок на безработицата в областта

Рязък скок на безработицата в областта - E-Burgas.com

Рязък скок на безработицата е регистриран в страната само седмица след новите по-строги мерки и частичното затваряне на държавата. Това показват данните на Националния статистически институт, изнесени от bTV. Те са отспециално наблюдение върху пазара на труда и ефектите от коронавируса.

За периода от 30 ноември до 6 декември в бюрата по труда са се регистрирали над 14 хил. души.

Най-драстично увеличение има в София - 1264 души. Много новорегистрирани безработни има и във Варна, Бургас. Пловдив и Благоевград. Пикове имаше и през пролепа при първото затваряне на държавата. В Благоевград безработните също се увеличават.

Данните от специализираното изследване сочат още, черегистрираните в бюрата по труда от 3 февруари до 6 декември са малко над 361.

Най-засегнати от второто затваряне са работещите в хотелиерския бизнес и ресторантите и малките кафенета. Според работодателите мерките са неприложими. Само от октомври до сега държавата е изплатила над 57 млн. лв. на засегнати фирми по мярката „60/40". А запазените работни места са над 73 хил.

Свързани статии
Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата Коалицията обсъжда антикризисните мерки заради високата инфлация Мика Зайкова: Инфлацията у нас ще достигне 20% 25% от заведенията загубили битката с пандемията 6 500 украинци търсят работа в бюрата по труда в големите градове Недостиг на персонал и по-високи заплати в курортите в навечерието на сезона Над 10 хил. са безработните в област Бургас през 2021 година Евродепутат: Европа ще пострада много от този конфликт Кирил Петков: Ще овладеем кризата с тока с над 1,3 млрд. лева Новият младежки център в Бургас търси активни млади хора за работа
Тагове
безработица работа криза
Коментари

Още от последните новини