Рекордни ниска безработица за ноември

Рекордни ниска безработица за ноември - E-Burgas.com
expert.bg

Равнище на регистрираната безработица в страната от 4.4% отчита през ноември Агенцията по заетостта. Това е най-нискaта стойност на показателя за този месец от съществуването на административната статистика на институцията. В динамиката на годишна база също продължава да се отчита спад, който за този ноември е 0.4 процентни пункта.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 145 431, което е нарастване с 3 444 лица повече спрямо отчетените през октомври.

През месеца са регистрирани нови 23 744 безработни. Те са с 1 738 по-малко от предходния месец и с 906 лица по-малко спрямо регистрираните през ноември 2021 г. Други 609 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през ноември са 11 416. Работа чрез бюрата по труда откриха и 255 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През месеца най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост - 19,2%, следват тези в търговията - 13,4%, хотелиерството и ресторантьорството - 6,1%, държавното управление - 5,3%, строителството - 5,8% и други.

787 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца - 267 по програми и мерки за заетост и 520 - по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

През месеца 377 безработни и заети лица са включени в различни обучения, а 664 са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 8 439. Най-много свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (28.9%), следват търговията (13.6%), държавното управление (10.2%); образованието (8.1%), хотелиерството и ресторантьорството (7.7%) и административните и спомагателните дейности (7.0%).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; продавачи; персонал полагащ грижи за хората; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; водачи на МПС и подвижни съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; преподаватели; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

Свързани статии
Скок и на безработицата у нас Премиерът Янев: Отбелязваме историческо ниско ниво на безработица Ударихме дъното по цената на труда в Европа Рязък скок на безработицата в областта Община Бургас разкрива 30 нови работни места Над 4 хиляди свободни работни места по борсите последните два месеца Президентът прогнозира тежка безработица през есента Удължават срока за кандидатстване по мярката 60 на 40 Министър призна: 1000 души се регистрират като безработни всеки ден 80 хиляди българи са загубили работата си последния месец
Тагове
безработица
Коментари

Още от последните новини