Ударихме дъното по цената на труда в Европа

Ударихме дъното по цената на труда в Европа - E-Burgas.com

България е на дъното на таблицата за цената на труда в Европа. Най-висока е цената на труда в Дания - 46,90 евро за отработен час, а най-ниска у нас - 6,40 евро, показват данните на Федералната статистическа служба „Дестатис”, цитирани от БНТ.

В долната част на класацията са няколко постсоциалистически държави, в които почасовите разходи за труд са около десет евро – Хърватия, Унгария, Полша и Литва. Предпоследна е Румъния със среден разход за труд на час от 7,70 евро.

Ако вземем само промишления сектор, разходите за труд във Федералната република са сред най-високите в ЕС – 41,60 евро за час. Това поставя Германия на трето място в ЕС по този показател след Дания и Белгия. А ако към промишления сектор прибавим сферата на услугите, Германия се оказва на седмо място с 36,70 евро разход за час труд.

В Германия през 2020-а година работодателите са плащали върху 100 евро брутно възнаграждение допълнително средно по 27 евро. Това е под средното за Европа (32 евро) и значително по-малко от заемащата първо място по този показател Швеция, където на 100 евро брутна заплата се плащат по 47 евро допълнително от работодателите. В това отношение Германия фигурира на 12-о място в Европа.

В Германия отражение върху размера на допълнителните плащания в последно време дадоха правителствените помощи, отпуснати във връзка с пандемията – съкратеното работно време, субсидиите и данъчните облекчения.

„Когато тези плащания нарастват, респективно намаляват допълнителните разходи за труд по линия на работодателите", посочват от Федералната статистическа служба.

Свързани статии
Скок и на безработицата у нас Премиерът Янев: Отбелязваме историческо ниско ниво на безработица Николов вдигна заплатите на медиците в общинксото здравеопазване Виетнам с интерес за сътрудничество в много области с Бургас Инспекцията на труда засилва проверките по морето Ръст на заплатите в Бургаско заради липса на кадри Недостиг на квалифицирани кадри по морето заради ниско заплащане За и против икономическо сътрудничество между Бургас и Пловдив в местния парламент Област Бургас остава на 11-то място по средна работна заплата Излъгаха личните асистенти за обещаните заплати
Тагове
заплати труд безработица заетост
Коментари

Още от последните новини