Министър призна: 1000 души се регистрират като безработни всеки ден

Министър призна: 1000 души се регистрират като безработни всеки ден - E-Burgas.com

В момента намалява броят на хората, които са се регистрирали като безработни. Те са средно около 3000 на ден, свързаните с кризата с коронавируса се регистрират около 1000 души дневно. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По отношение на завърналите се от чужбина безработни, Сачева каза, че те са около 2 500 души, но част от тях са се върнали само за периода на кризата. По отношение на мярката 60/40 Сачева заяви, че тя ще бъде оценявана по броя на работните места, които ще бъдат запазени. В момента има 172 000 работни места, които ще бъдат запазени благодарение на тази мярка. Всеки ден нарастват с почти хиляда заявленията от работодатели, със 7-8 хиляди души, които ще се възползват от нея.

Средствата, които са изплатени по мярката 60/40 се изплащат поетано. Кандидатстването е до 30 юни, а последните плащания ще бъдат на 30 юли. Досега са изплатени обезщетения, които са за първите две седмици на март.

Министър Сачева заяви, че в момента се дискутира мярката да продължи да действа след 30 юни. Но ще претърпи промени и е рано да се каже за кои сектори ще важи. За месеците на криза тя върши работа, полезна е и задържа нивата на безработица, каза Сачева. По думите и предстои промени за определени сектори, където приносът на работодателите може да бъде намален.

До този момент има единични сигнали за злоупотреби, които се отнасят до това, че не са изплатени възнагражденията в пълния размер. Регистрирани са и малък брой хора, които пътуват с декларации, че имат регистрация като безработни, а всъщност нямат трудов договор.

Министърът коментира и т.нар "карантинен отпуск" - предложение, свързано с това, че училищата и детските градини не работят.

Факт е, че родителите трябва да получат компенсация, да бъдат подкрепени в този момент, каза Сачева. За това са направени две предложения. Първото е еднократната помощ от 375 лв, а в НС ще се гледа още 30 дни неплатен отпуск да се признават и за трудов и за осигурителен стаж.

Ние се опитваме да бъдем максимално гъвкави, да отговаряме на условията, които всеки ден се променят и в тази връзка поне що се отнася до най-уязвимите хора - хората с увреждания, пенсионерите, всички мерки, които са предприети и всички помощи, които се изплащат, бюджетите за тях са гарантирани. Що се отнася до активните хора - мерките, които сме предложили, не са се разгърнали в пълен мащаб. Икономически активните не искат помощи, искат работа, каза още Сачева.

Секторите, в които се търсят хора, са в здравеопазването, социалните услуги, в общините, производства на храни и напитки, транспорт, логистика, туризъм, селско стопанство.

Министър Сачева заяви, че продължават да се правят тестове масово в домовете за стари хора, в домовете за социални услуги. Трябва да бъдат направени 28 000 теста - 15 000 са настанените в домовете, 11 000 души са персонал. За момента има 89 души, които са заразени, 5 души които починаха. 30 човека са работещите в тези домове, каза Сачева.

За момента Видин е областта, в която има концентрация на заболели. В Ловеч, Монтана, Велико Търново няма заразени.

Свързани статии
Организират безплатни обучения по английски за безработни и лица с увреждания в Бургас Скок и на безработицата у нас Премиерът Янев: Отбелязваме историческо ниско ниво на безработица ГЕРБ с ново изявление без Борисов, видяха резултатът си като постижение Ударихме дъното по цената на труда в Европа Дават по 120 лв. на почти 400 хиляди пенсионери дни преди вота Здравната вноска за безработните става 26 лв. Рязък скок на безработицата в областта Община Бургас разкрива 30 нови работни места Ето кой ще може да получава по 24 часа на ден, въвеждат нови изключения
Тагове
безработни безработица сачева
Коментари

Още от последните новини