80 хиляди българи са загубили работата си последния месец

80 хиляди българи са загубили работата си последния месец - E-Burgas.com
Снимка БТА

“За един месец общият брой на регистрираните безработни е около 80 000. Държа да подчертая, че в същия този период почти 15 000 души успяха да намерят работа”. Това каза социалният министър Деница Сачева в студиото на NOVA.

Според нея мярката 60/40 работи. „Мярката функционира общо 13 работни дни. За това време 72 000 души са успели да запазят своята работа. Тоест 80 000 загубиха, а 72 000 запазиха. 60/40 действа за онези работодатели, които искат да задържат своите хора и именно те се възползват най-много”, посочи още тя.

Според нея упреците, че парите се дават за това хората да си стоят вкъщи, са неоснователни. „Едно от условията е служителите да бъдат на непълен работен ден. То се установява заради недостатъчните възможности за работа, но и защото част от бизнеса е спрял със заповед на държавен орган”, допълни социалният министър.

Сачева посочи, че държавата компенсира едно неблагополучие, което не е по вина нито на работодателите, нито на работниците. „Затова изплащаме 60% от възнаграждението плюс осигуровките. Работодателят трябва да плати само онази част, за която служителят наистина работи”, обясни тя.

Социалният министър съобщи още, че се работи по допълнителна мярка в размер на около 150 млн. лева за покриване на 40% от минималната работна заплата и осигуровките към нея за секторите, които са най-засегнати от кризата.

Смятам, че сме се погрижили за онова, което е най-важно. На първо място за живота и здравето. На второ – за храната на най-бедните, които се нуждаят от грижа. Обхванали сме възрастните и хората с увреждания. Не на последно място се грижим и за работата, и доходите”, каза Сачева в отговор на притесненията на опозицията, че в страната не са предприети социални мерки.

Министерството дава възможност на работещи родители, които са в неплатен отпуск, да получат еднократно 375 лв. „Това е помощ, от която сега могат да се възползват предимно работещи хора. Без значение какви доходи имат или са имали преди това. Условието е доста високо, защото подоходният критерии е до 610 лв. на член от семейството”, обясни Сачева.

Свързани статии
Общината подава ръка на безработни младежи Област Бургас на 11-то място по средна работна заплата в страната 17 хиляди са безработните в Бургас и Варна в сферата на туризма Президентът прогнозира тежка безработица през есента По-малко безработни и повече започнали работа за трета поредна седмица Близо 100 работници от Бургас си чакат заплатата трета година Бюрото по труда намира работа на все повече хора, но на ден се регистрират над 1500 Удължават срока за кандидатстване по мярката 60 на 40 Министър призна: 1000 души се регистрират като безработни всеки ден Близо 300 хил. са безработните у нас
Тагове
работа безработица
Коментари

Още от последните новини