Проверяващи изненадаха зимните курорти на студентския празник

Проверяващи изненадаха зимните курорти на студентския празник - E-Burgas.com

По разпореждане на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова бяха извършени съвместни проверки с представители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) в места за настаняване в зимните курорти по време на студентския празник - 8 декември. Проверявани бяха както големите 4- и 5-звездни хотели, така и предпочитаните къщи за гости и малки семейни хотели в Банско, Разлог, с. Баня, Добринище, Пампорово, Чепеларе и Боровец.

В нито един от зимните курорти и малките населени места около тях не бяха установени нарушения на заповедта на министъра на здравеопазването. Съгласно документа от 25 ноември 2020 г. до 21 декември 2020 г. включително се преустановяват посещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на Закона за туризма, самостоятелни или прилежащи към местата за настаняване. Не бяха открити нарушители и на изискването за тържества от частен характер с присъствие на не повече от 15 човека.

„Поздравявам работещите в туристическия сектор, които показаха как трябва да се спазват условията и заповедта на министъра на здравеопазването. За нас това е ясен знак за висок професионализъм и морална отговорност към обществото“, коментира резултатите от проверките вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Според нея е станало ясно, че опазването на здравето на туристите и спазването на всички санитарни мерки от местата за настаняване са основна грижа и приоритет на заетите в сектора. „Въпреки неблагоприятните икономически условия секторът не се поколеба да се откаже от лесни печалби за сметка на здравето на хората. Вярвам, че именно с такава солидарност към обществото ще успеем да ограничим разпространението на пандемията и ще можем да посрещнем идващите празници с любимите си хора по обичаните от нас места“, коментира още тя.

По време на инспекциите се следеше както за изпълняването на противоепидемичните мерки, така и за спазването на разпоредбите на Закона за туризма и Закона за защита на потребителите

Всички студенти, които попаднаха в проверките на контролните органи, обясниха, че са наясно с указанията и правилата, при които могат да празнуват, и ги спазват.

Вицепремиерът и министър на туризма изказва своята благодарност към държавните институции и органите на МВР за подкрепата и съдействието при реализиране на съвместната инициатива.

Свързани статии
Започват засилени проверки на камиони и автобуси по пътищата у нас Продължават проверките на ИАРА в региона ИАРА със засилени проверки в цялата страна (Снимки) Засилените полицейски проверки в страната продължават Инспектори на ИАРА осъществиха 1084 проверки в навечерието на Никулден БАБХ засили проверките дни преди Никулден Инспектори на ИАРА извършиха проверки на Поморийското езеро и язовир Цонево (Снимки) Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Граничари от Бургаско са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика с мигранти Обсъдиха мерки срещу нарастващата престъпност в Бургаския регион
Тагове
проверки студентски празник мерки
Коментари

Още от последните новини