Проф. Танкова: Третата доза ваксина за хора с диабет е абсолютно задължителна

Проф. Танкова: Третата доза ваксина за хора с диабет е абсолютно задължителна  - E-Burgas.com
Снимка: ВМА

“Абсолютно задължително е пациенти с диабет да си поставят трета доза ваксина, няма никакъв риск. Нашата работа е да казваме на пациентите, че трябва да се ваксинират. Диабетът е рисков за тежко протичане , достатъчно ваксини има. Проблемът е, че много хора нямат симптоматика, но разнасят вируса“. Това каза пред БГНЕС проф. Цветалина Танкова, ръководител на катедрата по ендокринология в МУ-София и началник на клиниката по диабетология УСБАЛЕ “Акад. Иван Пенчев“. Проф. Танкова разкритикува митовете, че диабетиците се заразяват по-лесно .

"Захарният диабет не увеличава риска от заразяване , рисковете са напълно идентични за всеки, но рискът от тежко протичане и прогресиране на вируса е в пъти по-висок“, каза тя и призова болните от диабет да се пазят и да избягват рискови места.
“Бих отложила рутинните консултации за по-спокойно време“, предупреди Танкова, която взе участие в конференцията на тема “Достъп до здравна грижа за пациентите с диабет по време на пандемията от Covid-19“. В България по време на пандемията 39% от всички хора с диабет или около 200 000 души са забавили лечението си, а 10 000 диабетно болни са прекратили лечението си, показва проучване от октомври 2021. Тежък риск при протичане има за всички, които са болни от захарен диабет „тип 1“ и „тип 2“. От проведеното проучване става ясно, че 34% от анкетираните са обявили, че контролът на кръвната им захар се е влошил по време на пандемията. 81% казват, че електронното здравеопазване би улеснило достъпа им до здравна грижа, а 95% искат намаляване на административната тежест при реимбурсация на терапията. “Пандемията се отрази неблагоприятно на хората, които са болни от диабет. Още от самото начало страхът, напрежението, паниката, депресивните прояви, изолацията, взеха връх. Говореше се непрекъснато за починалите, колко от тях имали диабет. Всичко това даде отражение върху тяхното психическо състояние“, подчерта проф. Танкова.

Свързани статии
Ето къде ще работят изнесените пунктове за ваксиниране през уикенда Ваксинират възрастни хора директно в пенсионерските клубове в Бургас Ето къде може да се ваксинирате днес и утре 30 300 българи се ваксинираха вчера, 5 703 се заразиха СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинираните Опашки за ваксинация в Бургас: Желаещите за бустер са в пъти вече от тези за първа игла Над 300 души се ваксинираха в дежурните кабинети в област Бургас вчера 5524 са новите случаи у нас, над 35 хил. души са се ваксинирали Бургаските пенсионери с по-лесен достъп до ваксините Желаещи мога да се ваксинират и на 1 януари, ето къде
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини