Показват вещите на Тончо Русев в изложба

Показват вещите на Тончо Русев в изложба  - E-Burgas.com

От 11:00ч. на 1 септември, във фоайето на Културен дом НХК, ще бъде официалното откриване на експозиция с вещите на големия български музикант Тончо Русев. Част от нея ще бъдат лични вещи на композитора, пишещата му машина, тромпета му, пианото, което семейството дари на Бургас. Посетителите на експозицията ще имат възможността да разгледат част от личната колекция от марки и картички на Бургас, които композиторът събира през целия си живот. Голяма част от експозицията ще заемат и наградите на Точно Русев – от "Златния Орфей", наградата от Токио, държавни и военни отличия и още десетки статуетки и призове.

В същия ден, на площад „Тройката“, ще бъде разположена и изложба от снимки от различни периоди в живота на композитора. Връчването на награди и отличия, запечатани спомени с колеги и приятели, работни посещения в страната и чужбина, са само част от интересните моменти, които ще могат да се проследят на специално изготвените пана.

Всички вещи, снимки, награди и документи, свързани с изложбите, са предоставени от семейството на Тончо Русев. Благодарение на Елена Русева /съпруга на Точно Русев/, Албена Русева /дъщеря/ и Елена Хаджистоянова /внучка/ в Бургас, специално за „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев и изложбите посветени на честването, пристигнаха всички грижливо събирани и пазени предмети и фотографии, част от живота на големия композитор. Въпреки голямото желание на семейството да присъства лично на откриването на изложбите, това няма да може да се случи, а причината е изключително щастлив повод. Преди седмици внучката на композитора стана майка на прекрасна дъщеричка, която е кръстена на своя прадядо – Антония.

По повод честванията на „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев, Българската национална телевизия предоставя за безплатна прожекция музикално-документалния филм „Пътуване с песента“, който ще бъде излъчен на 2 септември /петък/ от 18:30ч., в зрителна зала „Тончо Русев“, културен дом НХК.

Напомняме ви и за концерта със златните хитове на Тончо Русев, който е на 1 септември от 20:30 ч. в Летния театър при вход свободен.

На сцената ще се качат талантливи изпълнители, родом от Бургас или свързани с него, които ще участват в един празник, посветен на музиката. В афиша са имената на "Фортисимо", Рафи, Кристина Дончева, Стефан Илчев, група FOUR, Вокално трио Déjà vu, Димитър Атанасов и Христо Младенов, Мина Пенкова, Георги Дюлгеров и Марияна Добрева-Велева.

С цел приемственост и предаване на музиката през поколенията, по новите аранжименти на златните песни на Точно Русев работят аранжорите Пламен Велинов, Димитър Атанасов, Петър Алексиев, Руслан Карагьозов и Красимир Гюлмезов.

Серията от събития, посветени на композитора, включваща постоянна експозиция в културен дом НХК, изложбата на пл. „Тройката“, концертът в Летния театър, ще завърши с изработка и отпечатване на музикална школа с новите аранжименти, каталог и CD с песни от концерта, които ще бъдат подарени на бургаските училища на 1 ноември - Ден на народните будители.

Проектът „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев се реализира от Община Бургас с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в партньорство с БНТ. Концертът на 1 септември ще бъде записан от екип на БНТ и ще влезе в Златния фонд на телевизията.

Свързани статии
Бургаска галерия празнува 25 години с впечатляваща изложба Бургазлии скоро ще се снимат 3D с египетски богове само с един клик Бургас прие ценни шедьоври на Пикасо Бележит творец предизвика фурор на изложбата си в Поморие (Снимки) Деца от Украйна редят изложба в Бургас Бургаски ученици посветиха виртуална изложба на Апостола (Видео) Бургас събира най-добрите майстори в страната в изложба на Ненко Токмакчиев Зуека прави изложба в Бургас Бургас отново става киноложки център, кучета ще танцуват и ловят фризби Нареждат над 100 произведения в изложба послучай „75 години Бургаска художествена галерия”, откриването е днес
Тагове
тончо русев изложба
Коментари

Още от последните новини