Бележит творец предизвика фурор на изложбата си в Поморие (Снимки)

Бележит творец предизвика фурор на изложбата си в Поморие (Снимки) - E-Burgas.com

В ГХГ „Дечко Стоев“ Поморие бе открита изложба на небезизвестния творец, бизнесмен и меценат Руси Куртлаков.

Инж. Руси Куртлаков е роден през 1946 г. в с. Межда, Ямболско. Завършил е Висшия машинно-технически институт във Варна. Създава и ръководи голяма фирма, занимаваща се със строителни и ремонтни дейности в областта на химическата промишленост. Има знакови проекти в цялата страна – от изграждането на нови промишлени инсталации, през производство на технологично оборудване до ремонт, поддръжка и монтаж на машини и съоръжения. Руси Куртлаков обаче е не само бележит бизнесмен, но той е и меценат, подел десетки обществено значими каузи в Бургаска област. Изследователи краеведи сравняват приноса му за региона с този на Коджакафалията.

Като художник Куртлаков има повече от 10 самостоятелни изложби. В Градската художествена галерия „Дечко Стоев” – Поморие за втори път художникът представи огромното си богатство от графика и живопис. Двата етажа на галерията се оказаха тесни, за да поберат както картините, така и големия брой гости, присъстващи на откриването. Събитието бе уважено от кмета Иван Алексиев, кметове на съседни общини, почетните граждани на Поморие Йордан Маринов и Теодоси Гуджуков, местни творци и общественици. „Тук има не само приятели на автора, но и хора, които са познавачи и ценители. Удоволствие е за всяка една галерия да има такова присъствие. Тази изложба е сгъстена енергия, която е излята върху платната“, коментира директорът на ГХГ „Дечко Стоев“ Милчо Талев. 

Кметът Иван Алексиев поздрави Куртлаков за нестихващото му вдъхновение и продуктивност и сподели още: „Много съм радостен, че г-н Куртлаков отново избра Поморие, за да представи творбите си. Щастлив съм и че залата е препълнена, защото това показва колко много сме тези, които го обичаме, а той заслужава тази обич. Това е човек, отдаден на хората, отдаден на доброто, а това е много важно. Вярвам, че ще направи още много прекрасни изложби тук, за да можем по-често да се наслаждаваме на невероятното му творчество!“. 

Милчо Талев и изкуствоведът Пенка Седларска определиха автора като човек с впечатляваща способност да създава пространство зад реално изобразената върху картината плоскост. Точно в тези пространства се разкриват емоциите и душата на художника. В картините на Куртлаков преобладаваща е красотата на природата във всичките ѝ състояния, от драматични пейзажи до картини с всепоглъщаща тишина. С изграждането на своята живопис той създава една атмосфера, в която всеки може да потъне и да намери нещо за себе си.

„Не знам колко голям художник съм, но изключително много обичам изобразителното изкуство и хората, свързани с него. Признателен съм на г-н Алексиев и на г-н Талев за поканата да се представя в тази разкошна галерия. Човек, трупайки години, понякога си мисли, че губи приятели, че самотата го обхваща. Днес обаче, в Поморие, аз виждам, че имам много приятели. Ето защо ще продължавам да рисувам и ще ви каня на нови изложби. Радвам се, че въпреки това объркано време, тук са дошли хора на изкуството, на бизнеса, на образованието… Така трябва да живеем!“ – каза Руси Куртлаков и благодари на всички за уважението.

Галерия
Свързани статии
Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци Община Поморие получи „зелен сертификат“ за своя екоинициатива Pavell & Venci Venc идват за паленето на коледните светлини в Поморие Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас
Тагове
поморие изложба
Коментари

Още от последните новини