Нареждат над 100 произведения в изложба послучай „75 години Бургаска художествена галерия”, откриването е днес

Нареждат над 100 произведения в изложба послучай „75 години Бургаска художествена галерия”, откриването е днес - E-Burgas.com

Над 100 произведения на изкуството са подредени в бургаската галерия „Петко Задгорски”. Те са част от изложбата, посветена на 75 години от нейното създаване. Тя ще представи постъпленията във фонда на галерията, събирани в последните пет години, от 2016 до 2021 г. Това са откупени, наградени и дарени творби – живопис, графика и скулптура на млади и утвърдени автори от цялата страна.

Експозицията ще бъде официално открита днес, 16 юни, от 18.00 часа. Това е първото от поредицата събития, с които най-старата галерия в Бургас ще отбележи своята 75-годишнина и 55 години от своето преместване в сградата на специално преустроената за целта еврейска синагога.

Специален поздрав към всички гости и приятели на изкуството ще отправят възпитаниците на Музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров”. В празничната програма ще звучат Кабалевски - "Клоуни", Максим Василев – кларинет, Елена Недялкова – пиано,  Шуберт - "Розичка", Антония Мутафова – сопран, Елена Недялкова – пиано, Глук - "Мелодия", Габриела Маринова – цигулка, Рая Петрова – пиано, Телеман - Соната I и II част, Камелия Прокопова – фагот, Катрин Георгиева – пиано, Крайслер - "Циганка", Милана Кан – цигулка, Планинка Карагьозова – пиано, Попер - "Рапсодия", Тодор Иванов – виолончело, Рая Байчева – пиано.

Бургаската  художествена галерия е една от най-старите в страната. Началото й се поставя с общото участие на видни бургаски общественици, художници и културни деятели. На 7 април 1946 година тържествено е открита постоянна галерия в Борсовия салон на Търговската камара. Наличният фонд на галерията тогава е 58 картини и 6 скулптури.

Свързани статии
Показват вещите на Тончо Русев в изложба Бургаска галерия празнува 25 години с впечатляваща изложба Бургазлии скоро ще се снимат 3D с египетски богове само с един клик Бургас прие ценни шедьоври на Пикасо Бележит творец предизвика фурор на изложбата си в Поморие (Снимки) Деца от Украйна редят изложба в Бургас Бургаски ученици посветиха виртуална изложба на Апостола (Видео) Бургас събира най-добрите майстори в страната в изложба на Ненко Токмакчиев Зуека прави изложба в Бургас Бургас отново става киноложки център, кучета ще танцуват и ловят фризби
Тагове
БХК изложба
Коментари

Още от последните новини