Откриха в Черно море делфин албинос

Откриха в Черно море делфин албинос - E-Burgas.com
Снимка: Откриха в Черно море делфин албинос

Екземплярът с необичаен цвят принадлежи към делфините афали - вид, който става все по-рядък в Черно море.

За цялото време на експедицията екипът регистрира само две големи групи афали според пресслужбата на института, съобщава руското издание N+1.

Другите морски бозайници - муткури и обикновени делфини - са по-многобройни.

Три вида китоподобни живеят в Черно и Азовско море - муткур (морска свиня) (Phocoena phocoena), обикновен делфин (Delphinus delphis) и   афала (бутилконос делфин) (Tursiops truncatus). За съжаление става все по-трудно оцелява нето им поради влошаващото се екологично състояние на тези водни басейни. В такава ситуация е изключително важно редовно да се следи числеността и на трите вида. Освен всичко друго, те са добри показатели за здравето на морските екосистеми.

Тази година учени от Института по биология на Южните морета за първи път от тридесет години извършват пълно преброяване на популацията на китоподобните в Азовско и Черно море. 

За оценка на числеността на делфините и муткурите, изследователите използват няколко различни метода - наблюдение на морските бозайници от палубата, регистриране с помощта на фотографска техника и запис на звуковите им сигнали с хидрофон. Това устройство позволява да се чуят „разговорите“ на делфините в радиус от два километра от кораба.

В един от последните дни на експедицията учените успяват да срещнат във водите на Националния природен парк "Тарханкутски" един много необичаен делфин - чисто бял делфин афала. За последен път друг подобен екземляр със същата аномалия, наречена пиебалдизъм, е видян в Черно море преди седем години. 

Пиебалдизмът може да се прояви на малки петна с липса на пигментация или напълно депигментирана повърхност на тялото.

Българският специалист по морски бозайници Галина Мешкова отбелязва, че "най-интересното е, че подобни индивиди са наблюдавани край Русия и Украйна, но не и в нашата част от морето".

Коментари

Още от последните новини