Общините на загуба с 41% през март и април

Общините на загуба с 41% през март и април - E-Burgas.com

С 41% са намалели приходите на общините за периода 1 март-30 април спрямо същия период на миналата година. Това сочи проучване на Националното сдружение на общините, проведено сред 82% от тях, публикувано в "Дневник". Най-голям е сривът в постъпленията от данъци в големите общини, които са областни центрове - между 44 и 46%.

"Загубите" се изчисляват на общо 159 млн.лева, като до края на май очакванията са да минат 200 млн.лева. В същото време общините са успели да намалят разходите само с 44 млн.лева спрямо същия период на миналата година.

Наваксване в събираемостта на данъците до юни се преценява като прекалено оптимистично в проучването на НСОРБ.

В същото време разходите почти не се свиват

Съкращаване на разходите за местни дейности и намаляване обема на дофинансиране към м. май не се очаква, а напротив - прогнозите са за ръст на разходите с над 242 млн.лв. спрямо предходната година.

Обяснението е, че местната власт полага огромни усилия, за да запази заетостта в общинските предприятия, дружества, чиято дейност беше спряна заради карантината. Целта е така да се запазят възможностите те да генерират приходи.

Общинита са отпуснали 6 млн.лева за мерки срещу заразата

В изпълнение на препоръките на здравните власти общините разходват около 0.4% от постъпленията от собствени приходи за противоепидемични мерки. Разходите за тези нови и непланирани дейности за март и април надхвърлят 6 млн. лева, а към края на юни се очаква да достигнат 18 млн. лева.

Данните показват отчетлива тенденция на формиране на траен дефицит в общинските бюджети поради наложените мерки срещу коронавируса, който към края на май се очаква да надхвърли 77 млн. лева.

Прилагането на процентно съкращаване на разходи в бюджетната сфера би предизвикало масови съкращения на работещите в най-засегнатите от кризата общински предприятия и дейности и би довело до значително натоварване на държавния бюджет с обезщетения за безработица, се отбелязва в проучването на НСОРБ. Заетите в местни дейности и общински предприятия са над 36 хиляди души, чиито заплати и осигуровки се финансират от собствените приходи на общините.

Прогноза: приходите на общините ще намаляват и през 2022 г.

Изводите от проучването и изведените тенденции се подкрепят и от данни на международно ниво.
Очакванията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са за съществено намаляване на местните приходи през 2021 г. и дори и през 2022 г., както от данъци, така и от други собствени източници.

Значителното намаление на приходите, съчетано с непрекъснато увеличаване на разходите, според ОИСР може да доведе до голяма задлъжнялост на местно ниво. Бъдещата финансова стабилност на поднационалните власти ще зависи значително от нивото на извънредната подкрепа от страна на централните правителства, са казва в анализа на ОИСР.

Свързани статии
Община Бургас е сред финалистите в Transformative Cities за енергийна ефективност Туристическият бранш отчете най-трудния летен сезон със загуби до 80% Община Бургас: Въпреки натиска върху бюджета годината е финансово стабилна Център за млади таланти в Бургас обявява обучение по анимация Съобщение от община Бургас Съобщение от община Бургас Пандемията напълни каравани и къмпинги по морето Сградата на общината вече има по-висок клас на енергийна ефективност, стопява разходите с 63% Удължават с три месеца мярката 60 на 40, ето как да кандидатствате 1000 емоционални снимки от времето в пандемията в Бургас вече са в държавен архив
Тагове
община приход разход пандемия
Коментари

Още от последните новини