Българите на първо място по разходи за здраве в ЕС

Българите на първо място по разходи за здраве в ЕС - E-Burgas.com

България води европейската класация по най-голям дял на разходите за здравеопазване в домакинските бюджети, пише сайтът "Дневник". Това сочат данните на Евростат за 2021 г. - последната, за която има сравними данни. "Евростат" изследва как се е променяло потреблението в страните от ЕС преди, по време на и при излизането от ковид-кризата.

От данните се вижда, че през 2021 г. за здравеопазване са отделяли 7.2% от общите си разходи при средно за ЕС 4.7%.

България води и по дял от разходите за комуникации - 5.2% при 2.5% средно за ЕС.

Страната е на трето място е по дял разходи за храна след Румъния и Литва - всеки пети лев отива за покупка на храни и безалкохолни напитки при 14.3% средно в ЕС. Най-малко харчат за храна в Австрия, Люксембург и Ирландия - около и под 10 на сто от общите разходи.

Едновременно с това българите са в долната част на графиката при разходите за хотели и ресторанти - 5.2% от домакинските бюджети. Лидери по това перо са Кипър с 15.8%, Хърватия с 13.6% и Гърция с 13.3%.

Значително по-малък дял от средното за ЕС са разходите за дрехи и обувки - едва 3.5% при средно в ЕС 4.2% и по 6.3%в Румъния и Естония, където това перо е с най-голям дял.

През 2021 г. в сравнение с 2019 г. България е отчела нарастване с 4.3 на сто на потребителските разходи като единствено Румъния (+4.7 на сто) в ЕС я изпреварва по темпове на ръст на показателя. След България се нареждат Литва (+3.5 на сто), Естония (+3.1 на сто) и Швеция (+2.8 на сто).

За периода 2019 - 2021 г. 16 държави от ЕС отчитат намаление на разходите на домакинствата, а най-голям е спадът в Малта (-14%), следвана от Испания (-9.7%) и Австрия (-8.4%).

Свързани статии
Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) Започна безплатна профилактична кампания срещу остеопороза в Бургас 70% от хората със психични проблеми в България не получават грижа Масово се влошава психичното здраве на българина Предвиждат е-здравеопазване и унивесритетско обучение на парамедиците Наблюдения на неврохирурзи: В Бургас расте височинният травматизъм Идеята за здравен туризъм в Странджа получи рамо и от Областна управа Над 500 бургаски пенсионери се прегледаха профилактично за глаукома Приемат климатолечението като здравен туризъм в Странджа и Южното Черноморие Здравното министерство публикува националния план срещу пандемията
Тагове
здраве разходи
Коментари

Още от последните новини