Нефролог: Бъбречните заболявания са съпътстваща част по време на пандемията

Нефролог: Бъбречните заболявания са съпътстваща част по време на пандемията  - E-Burgas.com

Вълната от коронавирус намалява, мерките постепенно отпадат, но все още има висок брой починали. В световния ден на бъбрека специалист коментира какви са последствията за здравето ни след преболедуване на COVID-19.

"По време на тази 2-годишна епидемия имахме неведнъж случаи на пациенти с хронични бъбречни заболявания, които влошиха показателите си за бъбречна функция. При пост-COVID синдрома се наблюдават най-често уринарни инфекции и не на последно място, наблюдавахме засягане на бъбрека при въпросната цитокинова буря", посочи нефрологът д-р Диляна Николова в ефира на Bulgaria On Air.

По думите ѝ "цялата палитра на нефрологията я имаше на фона на епидемията", но голяма част от състоянията са били лечими и не са стигали до диализа.

"По време на пандемията помагах в спешното отделение и видях какви ли не комбинации на антибиотично лечение по 15-20 дни с 2-3 антибиотика. Слава Богу, пораженията бяха основно върху черния дроб, за бъбрека не съм наблюдавала. Имаше голям хаос при лечението на коронавируса", подчерта нефрологът.

Д-р Николова оприличи бъбречните болести като айсберг и препоръча да си правим чести профилактични тестове.

"Тестовете включват обикновена урина, стандартни биохимични показатели, една ехография и това е доста важно, защото бъбречните заболявания, особено тежките, са изключително коварни, нямат симптоматика, не болят, няма драматизъм при тях – човек нищо не усеща. Затова ги сравняват с айсберга - когато ги видим, сблъсъкът е неизбежен", илюстрира тя.

Нефрологът в студиото изтъкна нуждата да контролираме своето кръвно налягане, като според д-р Николова "130/90" не е нормален кръвен показател за младите хора. Ако кръвното ни е толкова високо, тя съветва да се движим повече.


 




 

Свързани статии
Бургас ще е домакин на летен лагер за хора с редки болести 25% от заведенията загубили битката с пандемията СЗО: Най-тежкият етап от пандемията може да приключи тази година Здравното министерство публикува националния план срещу пандемията Вече сме в зелената зона на ковид картата на Европа 129 млн. лева за борбата с пандемията до 2024 вади Регионалното министерство Бум на кредитите за ново жилище в пандемията Ген. Мутафчийски: Побеждаваме пандемията, до април можем да ваксинираме 100 хил.души Президентът започна консултации за избори по време на пандемията Борим последиците от пандемията с 804 млн. лева през 2021
Тагове
бъбреци заболявания нефролог пандемия
Коментари