СЗО: Най-тежкият етап от пандемията може да приключи тази година

СЗО: Най-тежкият етап от пандемията може да приключи тази година - E-Burgas.com
Снимка investor.bg

Ако проблемът с неравномерното разпределение на ваксините и медикаментите срещу коронавирус бъде решен оперативно, най-сериозните последици от пандемията, включително смъртните случаи, хоспитализациите и т.нар. локдаун, вероятно ще бъдат преодолени още тази година. Това заяви директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация Майкъл Райън по време на дискусия, организирана от Световния икономически форум.

Според експерта, трябва да бъде постигнато „ниско ниво на заболеваемост, съчетано с максимална ваксинация на населението, за да няма летални случаи”. Проблем са смъртните случаи, хоспитализациите и подкопаването на „социалната, икономическата и политическата системи”, а не самият вирус. Световната здравна организация оценява разликата в обхвата на ваксинационните процеси в богатите и в бедните държави за катастрофален провал. По-малко от 10% от жителите на Африка са напълно ваксинирани срещу коронавирус.

Според Майкъл Райън, ако ваксините и останалите медикаменти не бъдат разпределени справедливо, свързаната с пандемията трагедия ще продължи.

„Ние може никога да не приключим с вируса”, защото такива пандемични инфекциозни агенти „в крайна сметка стават част от екосистемата”. „Ние, обаче, имаме шанс да приключим с извънредната ситуация в областта на общественото здраве още през тази година, ако направим онова, за което говорихме”, подчерта Райън.

Майкъл Райън също реагира и на дебата дали COVID-19 трябва да се счита за „ендемичен“. Първият от водещите европейски политици, който говори по този въпрос, беше испанският премиер Педро Санчес. Испанското правителство почти завърши разработването на система от мерки, според която COVID-19 ще се смята „не за пандемия, а ендемична болест“ като сезонния грип. Властите в Испания искат да реагират на ковид като на обикновен грип без да регистрират всеки случай и ежедневни доклади от фронта за борба с пандемията, без тестове при най-малкия симптом и каквито и да е карантинни ограничения.

„Ендемията сама по себе си не представлява нещо добра. Тя просто означава, че вирусът е тук и завинаги”, заяви представителят на Световната здравна организация. Според оценките на редица експерти в областта на здравеопазването, ако COVID-19 стане ендемично заболяване, той ще продължи да води до смъртни случаи, но броят им ще бъде значително по-малък.

Според портала Worldometer, от началото на пандемията в света с коронавирус са били заразени 334 656 351 души, а 5 572 282 души са починали от COVID-19.

На 11 януари Световната здравна организация прогнозира, че повече от половината от европейското население може да се зарази с варианта Омикрон до март. Ханс Клуге - регионален директор на СЗО за Европа и Централна Азия, каза, че през първата седмица на 2022 г. в региона са регистрирани повече от 7 милиона нови инфекции - бройка, която се е удвоила за две седмици.

Свързани статии
СЗО заговори за нов смъртоносен вариант на ковид СЗО обяви за спад на ковид смъртността с 90% СЗО: Има спад на новите инфекции и смъртни случаи с ковид СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски 25% от заведенията загубили битката с пандемията Нефролог: Бъбречните заболявания са съпътстваща част по време на пандемията 16% спад на новите случаи на ковид по света отчете СЗО СЗО отчете спад на новозаразените с ковид с 21% за седмица СЗО: Зеленият сертификат при пътуване е неефективна мярка
Тагове
сзо пандемия
Коментари

Още от последните новини