Облаците над Панайот Рейзи стават все по-черни, Янакиев вече е сигнализирал прокуратурата за тежки злоупотреби

Облаците над Панайот Рейзи стават все по-черни, Янакиев вече е сигнализирал прокуратурата за тежки злоупотреби - E-Burgas.com

Има данни за корупция в оборудването на детските градини и паркингите в Созопол, сподели настоящият кмет

Облаците над главата на екскмета на община Созопол – Панайот Рейзи, стават все по-черни, след като настоящият му наследник Тихомир Янакиев има яснота за конкретни злоупотреби и сигналът вече е внесен лично от него в прокуратурата. Новият кмет разкри, че Рейзи се е „заигравал“ с общински средства с инвентар за детски градини, както и с приходите от паркинги.

Любопитно, че на днешната сесия, на която бе гласуван Бюджет 2020 на общината, Панайот Рейзи бе в доста приповдигнато настроение и постоянно хвърляше закачки към опонентите си и демонстративно гласуваше въздържал се на почти всички точки.

Кметът Тихомир Янакиев пък заяви, че приоритет за общинския бюджет е погасяване на дълговете, които са наследили, сред които и неотложни плащания към контрагентите на общината, извършващи различни услуги.

Ето какво каза Янакиев пред бургаските журналисти:

Какъв е размера на задълженията на община Созопол?

В размер на 22 млн. лв. и са към кредитни институции. Имаме и неплатени задължения към доставчици на услуги на общината, те са над 5 млн. лв. Към РИОСВ дължим около 1,8 млн. лв. Към тези задължения добавям и лоши лихви в размер на около 300 хил. лв. Бюджетът е направен тази година така, че да може да се разплатят тези стари задължения, които са формирани от предишните управляващи. Трябвало е да си ги платят тези задължения, но са ни ги оставили на нас. Тези 22 млн. лв. имат погасителен план, тази година трябва да платим 1,2 млн. лв. главница по тях, а догодина – 2.1 млн. лв.

Според Вас, трябвали Панайот Рейзи да подаде оставка като общински съветник?

Това опира до морал. Ако бях на негово място нямаше да съм тук. Имало е хора, които са гласували за него и той е тук. Аз не съм прокурист, че да казвам, трябва ли да си подаде оставката. Всичко опира до морал и до съответния човек.

Очаквахте ли да е такова финансовото положение на общината?

В интерес на истината не. Честно да ви кажа, знаех за тези кредити от 22 млн. лв., но за тези огромни просрочени задължения към контрагентите, не съм предполагал. А една част от кредита бяха за проекта за осветлението на общината, което беше изградено. За този проект имаше осигурено финансиране. А сега фирмата, която изгражда виси на вратата ми, защото ние дължим още 300 хил.лв. по него. Това нормално ли е?

Според Вас има ли финансови злоупотреби и трябва ли да се намеси прокуратурата?

Подал съм сигнал за това, няма да кажа пред вас има ли или няма, ще изчакам решението на прокуратурата и съда. Това, което е трябвало да го направя като сигнал от мен, съм го направил. Изготвили сме анализи и сме ги пуснали към компетентните органи. Те да преценят… Според вас има ли злоупотреби – с 22 млн. лв. кредити, с 5 млн. лв. неразплатени задължения при положение, че собствените приходи са по-малко от 15 млн. лв.? Община Созопол фигурира в 5 от критериите на Министерството на финансите за несъстоятелност на общините. Предходният кмет беше отстранен миналата година за злоупотреби, всеки може да си направи сметката.

Кой ангажименти отпадат от програмата на общината за тази година?

Почти всички. Всички, които не са финансирани целево със средства от еврофондовете или от държавния бюджет. Остават 190 хил. лв., които ще бъдат възстановени по програма. С тях ще закупим вишка, която е изключително необходима на общината за подрязване на клони, ремонти по стълбовете и т.н. Също ще закупим и устройства за паркингите, тъй като бяхме обещали на хората, че паркингите ще станат общински. Тук дори не е имало концесия, а публично-частно партньорство, някакъв договор, на който аз лично се смях от сърце – общината, в съотношение 60:40 с една частна фирма, на една жена от Созопол, стопанисва паркингите и след приходите се делят в това съотношение. Общината е взела около 10-12 хил. лв., тъй като приходите са 26 хил. лв. Нормално ли е 5 паркинга в Созопол с 500 паркоместа общината да спечели 10-12 хил. лв.?!

Назначили сте Комисия за проверки за злоупотреби в детските градини?

Точно така, лично на мен ми се ториха доста завишени цените, за които са се закупували оборудванията и инвентара в детските градини. Анализите са почти готови, и когато излезе докладът лично ще ви запозная медиите с него.  Ако преценим, че са налични злоупотреби пак ще сигнализираме компетентните органи.

Къде са най-големите злоупотреби, които установихте?

Ами просто парите не са изразходвани целево. С РИСОВ, например, водим една кореспонденция – трябва да заплатите 1,5 млн. лв., с лихвите стават 1,8. Това са отчисления, които общината е длъжна да заплаща, в които в един момент тя може да си поиска обратно през проекти, които касаят точно тази дейност. Но те, трябва да бъдат платени, защото тези разходи са формирани в разходите на населението. За мен не е нормално, че тези суми не са били плащани, защото са целеви. Къде са отишли парите от такса смет, които са събирани от жителите и бизнеса на община Созопол? При положение, че не е плащано нито на фирмата, нито на РИОСВ къде са парите? Отишли са другаде.

Коментари

Още от последните новини