Недостиг на психолози в родните затвори

Недостиг на психолози в родните затвори - E-Burgas.com

Има сериозен недостиг на инспектори по социални дейности и психолози в затворите у нас. За това алармираха от Синдиката на пенитенциарните служители по време на второто Общо събрание, което се проведе в събота във Велико Търново. По думите на председателя на синдиката Иван Иванов, поне още 15 инспектори по социални дейности са нужни, за да протича нормално работата в местата за лишените от свобода.

Най-чувствителен е дефицитът в затворите в София, Казичене и Кремиковци, където тези служители работят с по над 100 затворници, докато европейският стандарт е да се работи с групи от по 40 души. В момента месечната издръжка на един затворник у нас е около 1300 лева, пише Труд.

"Наложителни са конкурси и отваряне на нови щатове. Още по-остра е нуждата от психолози в затворите", сподели председателят на синдиката, който понастоящем е инспектор по социални дейности, а седем години е работел като надзирател. Иванов обясни, че един психолог трябва да работи с не повече от 200 лишени от свобода. "Към момента обаче имаме психолози, които в София, в един от тежките затвори, работят с около 500 - 600 човека. Даже имаше един период, в който един психолог от Казичене го препращаха в Кремиковци и го връщаха, което е пълен абсурд.

Той първо не може да си опознае хората, да им опознае проблемите, а камо ли да им ги реши!", коментира още Иванов. Една от най-наболелите теми, които се обсъжда в синдиката е, кариерното развитие на инспектори по социални дейности в затворите, психолози, дежурни главни надзиратели, пробационни служители и други изпълнителски длъжности. Всички те са изцяло държавни служители от състава на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Според Иван Иванов рядко се насрочват конкурси или се отварят щатове, затова и има недостиг на определени квалифицирани служители. Той направи уточнение обаче, че не заплатите са причина за липса на кадри, тъй като благодарение на ресорния заместник-министър Николай Проданов, възнагражденията в системата са вдигнати с 28%. Иванов информира още, че е налице тенденция за обединение между двата синдиката - на пенитенциарните служители и на "Синдикат Охрана", тъй като потребностите и общите им цели съвпадат. "Има още какво да се желае относно обучения и квалификации на служители в системата. Обсъжда се създаването и на голям учебен център, в който да се провеждат те", каза Иван Иванов.
 

 

Свързани статии
Ропотамо преля, затвориха пътя Приморско - Созопол Бургаският съд освободи условно предсрочно осъден в Испания Общо 5 години затвор за двамата похитители на бургазлийка в "Лазур" Рецидивист, изтормозил цяло село, отива 9 години в затвора Лишените от свобода в Житарово запретнаха ръкави и сътвориха неща за чудо и приказ (Снимки) Затвор е надвиснал над Дянков, Трайков и Прокопиев заради далавери с EVN 3,4 години затвор и глоба 12 хил.лв. отнесе бургаски дилър Съдът не уважи искането на Попчето за по-лека мярка Съдът се смили на Николай, опитал да убие баща си с чук! Излезе от ареста срещу 3 хил. лв. Мъж отива в затвора за половин година заради кражба на велосипед
Тагове
затвор психолог
Коментари

Още от последните новини