Детски специалисти с тревожни данни: Все повече деца изостават в развитието си заради прекомерно гледане на телевизия

Детски специалисти с тревожни данни: Все повече деца изостават в развитието си заради прекомерно гледане на телевизия - E-Burgas.com

Специалисти, работещи с деца в ранна детска възраст, обръщат внимание на тревожна тенденция в ежедневно нарастващия брой случаи, при които вследствие на прекомерно гледане на екрани , се наблюдава изоставане в психическото развитие и говора на децата. 

В тази връзка те призовават за Национална разяснителна кампания от страна на отговорните институции относно информирането на младите и бъдещи родители за рисковете, криещи се в предлагането на мултимедийни технологии на малки деца. 

Психологът Борис Савов и неговата колега Костадинка Кънчева - логопед, са изпратили отворено писмо-апел до  Министерство на Образованието и Науката(МОН), Министерство на Здравеопазването (МЗ), Съвета за Електронни Медии (СЕМ) и Държавна Агенция за Закрила на Детето (ДАЗД).

Ето и пълния текст на позицията на специалистите:

На вниманието на отговорните институции бихме желали, в качеството си на граждани и специалисти, работещи с деца, съответно като психолог и логопед, да алармираме, че сме свидетели на голям брой случаи, при които в следствие на прекомерно гледане на екрани в ранна детска възраст (0-3 г.), независимо от формата и съдържанието, в това число телевизори, таблети, телефони, интернет канали за видео споделяне и излъчване, може да се наблюдава изоставане в психическото развитие и говора на децата. 

С нарастването на достъпността на технологиите и с необятното разнообразие на съдържания в интернет, включително и таргетно ориентирани за деца, все повече хора имат възможност за ползването им. В следствие голяма част от случаите, които можем да наблюдаваме, такива устройства се предоставят на малки деца (0-3 г.) и по този начин в доста от случаите има съвпадение на изоставане в психическото развитие и говора с излагането им на екран в средата на отглеждане. Оттук стигнахме до заключението, че излагането на деца пред екранно влияние крие риск за физическото и психическото развитие на децата, развитието на говора - т. е. оказва травматично влияние на формиране и функциониране на централната нервна система.

Нашият апел към всички вас е да се направи разяснителна кампания, да се въведат предупредителни надписи при таргетно ориентирано съдържание и при покупка на съответното устройство, че предлагането на тези устройства и съдържания на малки деца (0-3 г.) крие високи рискове за физическото и психическото развитие на малкото дете.

Алармираме ви , тъй като мащабът на тази зловредна привичка прониква във все повече семейства, които не са наясно за рисковете, криещи се в излагането на малките им деца пред екрана, а след години лутане по специалисти може да е прекалено късно за голяма част от тях да се развият като самостоятелни, зрели индивиди, а това би довело до неблагоприятно влияние върху нашето общество: да задълбочи демографската криза, да ни лиши от здрави и работоспособни бъдещи индивиди. Това все пак са и нашите деца.

В защита на гореописаното явление и рисковете на бъдещите поколения е изявлението на министърът на образованието г-н Красимир Вълчев от Народното Събрание на Р. България, публикувано на 09.09.2020 г. в 12:18 часа в предаване на БНР, в което той цитира невробиологични изследвания, които установяват пагубното въздействие на екраните върху психическото и физическото развитие и върху образуването на мозъчната кора при продължително излагане пред екран на деца. Той изтъква, че екраните се ползват както в семействата, така и в някои детски градини, което той не препоръчва. Тук следва да се обърне внимание и на детските градини, тъй като, по данни на родители, е широко разпространена тази зловредна практика. Някои родители споделят, че се излагат на екрани дори деца в ясли. Това повдига и въпроса, какво се случва с родители, които не желаят децата им да бъдат излагани пред екран, когато в част от държавните детски градини това е зловредна практика, а предучилищната подготовка е задължителна.

Ето защо ви алармираме и апелираме за национална кампания относно информирането на младите и бъдещи родители за рисковете, криещи се в предлагането на мултимедийни технологии и интернет платформи на малки деца.

Свързани статии
Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас Отварят кабинет за деца със СОП в училището в Свети Влас Учиха деца от Созопол, Черноморец и Атия как да се евакуират 1650 бургаски деца и родители намират подкрепа в общински център Хиляди бургаски деца бяха прегледани безплатно по общинска програма Запознават бургаските деца с правилата за безопасност на движението Децата от катастрофиралия автобус на "Тракия" остават в тежко, но стабилно състояние Държавна агенция за закрила на детето се самосезира по случай с насилие между деца Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране в Бургас В Бургас търсят възпитатели за работа с проблемни деца
Тагове
детски психолог Борис Савов Костадинка Кънчева логопед забавяне в развитието деца екрани
Коментари

Още от последните новини