Съдът оправда надзирателите, обвинени за смъртта на Горан

Съдът оправда надзирателите, обвинени за смъртта на Горан  - E-Burgas.com

Районен съд – Бургас призна подсъдимите Ангел М. и Стилиян К., първият „Надзирател в Затвора - Бургас", а вторият „Надзирател 2-ра степен в Затвора - Бургас", за невиновни в това, че на 25.03.2017 г., за времето от 07:00 ч. до 07:30 ч., в спално помещение № 228 във ІІ-ра зона с повишена сигурност в Затвора - Бургас, при условията на независимо съпричиняване, чрез бездействие, по непредпазливост причинили смъртта на небезивестния Горан Горанов, като при осъществяване на надзорно-охранителна дейност във ІІ-ра зона с повишена сигурност в Затвора Бургас, при настъпила повреда на парната инсталация в спално помещение № 228, не са осигурили безопасността на лишения от свобода, както и ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от повредата и не са предприели действия по опазване на живота и здравето му. Съдът оправда двамата подсъдими по повдигнатото им обвинение за извършено престъпление по чл. 122, ал.1 от НК.

В съдебните пледоарии, държавното обвинение поиска от съда да наложи наказание, което да бъде отложено за изпитателен срок спрямо двамата подсъдими, при превес на смегчаващите вината обстоятелства. В съдебната зала прокурор от Районна прокуратура – Бургас каза, че подсъдимите са съвестни и компетентни служители на Затвора – Бургас, с безупречно процесуално поведение и обвинението е за причиняване на смърт по несъзнавана предпазливост или т.н. „небрежност".

Повереникът на частните обвинители поиска от съда да наложи ефективно наказание „Лишаване от свобода" за срок от 1 година на Ангел М., при оттегчаващи вината обстоятелства, а за Стилиян К. – „Лишаване от свобода" за срок от 6 месеца, което да бъде отложено за изпитателен срок от 3 години, при смегчаващи вината обстоятелства.

Защитниците на Ангел М. и Стилиян К. пледираха те да бъдат оправдани.

Бургаският районен съд отмени и наложените на двамата подсъдими мерки за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България".

Присъдата на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

Свързани статии
Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Съдът остави дилъра Пейчо зад решетките Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова Четирима нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд - Бургас Служители на затвори излязоха на протест Осъдиха мъж, опитал да подкупи полицай, на 3-годишен изпитателен срок Бургаският съд отказа да екстрадира руски гражданин Съдът безкомпромисен към развратника Милко от "Славейков" Затвор за опасен бургаски измамник, отнел над 6 бона от пенсионери 17 години затвор за убиеца на украинка в Слънчев бряг
Тагове
Горан Горанов затвор съд
Коментари

Още от последните новини