Над 600 бургаски деца преминаха безплатен преглед в очна кампания

Над 600 бургаски деца преминаха безплатен преглед в очна кампания  - E-Burgas.com

Над 600 деца на 6-годишна възраст вече преминаха безплатен преглед в първата ни профилактична кампания „Мързеливо око“.

Тя обхвана 17 детски градини и 5 училища на територията на цялата община.

Констатираните зрителни нарушения след проведените до момента профилактични прегледи са общо 88, а медицинските лица ще информират за това родителите, които да заведат детето на очен специалист, за да му бъде назначено подходящо последващо лечение.

Партньори на Община Бургас в кампанията „Мързеливо око“ са МЦ „Д-р Иванови – Младост“, МЦ „Оксиком“ и МЦ „Св. Николай Чудотворец“. Сърдечни благодарности към всички лекари и медицински лица, които се включиха!

Прегледите са безплатни и имат за цел ранно откриване, диагностика и при необходимост насочване към навременно и адекватно лечение на децата.

Програмата „Мързеливо око“ е 5-годишна, а резултатите от нея ще бъдат обобщени и проследени и догодина, когато децата ще бъдат първокласници.

Освен програма „Мързеливо око“, стартитахме и общинска профилактична програма, насочена към установяване на гръбначни изкривявания и затлъстяване при децата в ученическа възраст - 7-14 години.

Обследвани са общо 2746 ученици – 265 са със затлъстяване, 277 са с гръбначни изкривявания, а 5 – с плоскостъпие. Част от тях вече са започнали лечебна физкултура в Медицински център 3 и в Центъра за личностно развитие.

В момента разработваме още една програма, свързана с друг често срещан здравословен проблем - белодробните заболявания.

С въвеждане на тези профилактични програми ще обхванем най-често срещаните проблеми при подрастващите деца в училищна възраст.

Свързани статии
В Несебър фокусирасха вниманието на децата срещу противообществените прояви Деца засадиха биоградинки в Поморие (Снимки) Детски специалисти с тревожни данни: Все повече деца изостават в развитието си заради прекомерно гледане на телевизия "Пфайзер" и "Модерна" тестват ваксина за деца над 12 години Кметът Димитър Николов с добра новина: 15 детски радини ще бъдат оборудвани за деца със СОП и изявени дарби Подпомагат финансово приемните семейства в Бургас Слънцето в Бургас днес изкара навън децата от ДГ "Пинокио" (Снимки) Глад и мизерия: Детската бедност у нас е сред най-високите в ЕС Събират подаръци за деца в риск в Бургас Учениците се връщат в клас на 4 януари, но в зависимост от епидемичната обстановка
Тагове
деца преглед
Коментари

Още от последните новини