Над 500 бургаски пенсионери се прегледаха профилактично за глаукома

Над 500 бургаски пенсионери се прегледаха профилактично за глаукома - E-Burgas.com

През месец октомври, по повод Световния ден на зрението, Община Бургас организира безплатни профилактични прегледи за възрастни хора за симптоми на очното заболяване глаукома. Над 500 талона бяха разпределени в пенсионерските организации за желаещите да проверят зрението си. Ето какво споделят те:

Вяра Андонова – Председател на „СП-2004 – Бургас”

Ние сме изключително доволни от инициативата на кмета Димитър Николов за организираните профилактични прегледи за глаукома. Това е едно често срещано заболяване при хората от третата възраст. Ранното откриване е много важно за неговото лечение. Със съдействието на ръководствата на пенсионерските клубове, членуващи в нашето сдружение, ние насочихме около 300 лица за прегледи към очни специалисти в ДКЦ 1, ДКЦ 2 и МЦ 1. Всички са доволни от отношението, проявено към тях. За съжаление, при някои бяха открити индикации за това заболяване. В същото време те получиха навременна помощ и насоки за лечение.

Благодарим за инициативата!

Михаил Георгиев – Председател на Сдружение „Учители и приятели по дух“

Бяхме сред първите, които се възползваха от кампанията. Радостно е, че сред нашите членове не бяха открити проблеми, но превенцията е от изключително значение за здравето и е важно да се правят подобни профилактични прегледи. Благодарим за грижата!

Ганка Георгиева – културен масовик, Българска асоциация на пенсионерите „Обединени“

Много полезна кампания! Почти всички членове на нашите клубове се изследваха. Някъде се установиха проблеми, хората започнаха съответното лечение. Изписваха се и очила при нужда.

Слава Филипова – председател на клуб

Благодарни сме на Община Бургас за инициативата за провеждане на профилактични прегледи за глаукома. Това заболяване е често срещано при възрастните хора и е сред основните причини за слепота при тях. Ранното откриване е предпоставка за предприемане на мерки за лечение. Много наши членове се възползваха от предоставената им възможност. Засегнатите от това заболяване са изключително доволни за предложеното им навременно лечение.

Ганка Данаилова – председател на клуб

От ръководството на сдружение „СП 2004“ – Бургас разбрахме за възможността за извършване на профилактичен преглед за глаукома. Ние, хората от третата възраст, имаме проблеми със зрението и често една от причините за това е глаукомата. Затова ранното откриване и лечение е много важно. Близо 20 члена от нашия клуб се възползваха от възможността за профилактичен преглед и са много доволни.

Благодарим на Община Бургас за създадената организация!

* Заболяването глаукома е сред основните причини за слепота в световен мащаб. Съществуват предразполагащи фактори за развитие на болестта при хората от третата възраст. Ранното ѝ откриване е важен момент за нейното лечение. Затова е препоръчително профилактичното измерване на вътрешноочното налягане при специалист. Цели се навременно лечение, което спира прогресирането на процеса и запазва зрението.

Инициативата е по програма „Активни пенсионери“ на Община Бургас, насочена към здравна грижа и подпомагане на социалния и културен живот на хората в пенсионерските организации на територията на общината.

Свързани статии
Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) Българите на първо място по разходи за здраве в ЕС Съюзът на бургаските пенсионери изпраща с празник 2022 (Снимки) Започна безплатна профилактична кампания срещу остеопороза в Бургас 70% от хората със психични проблеми в България не получават грижа 40 пенсионерски клубове получиха финансиране по програма на общината Масово се влошава психичното здраве на българина Започва изплащането на 75 лв. на пенсионерите с три ваксини Омбудсманът: Проблемът с пощите няма да остави пенсионерите без пари за Великден Румънец измами бургаски пенсионери, пробута им тенджери и тигани за 1200 лв.
Тагове
пенсионери здраве глаукома
Коментари

Още от последните новини