Започна безплатна профилактична кампания срещу остеопороза в Бургас

Започна безплатна профилактична кампания срещу остеопороза в Бургас - E-Burgas.com

Община Бургас започва днес нова мащабна профилактична кампания, насочена към хората от третата възраст. Тя е свързана с превенция и диагностика на остеопороза и е част от общинската програма „Активни пенсионери“. Стартът бе даден днес, 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата, а срокът до края на кампанията ще бъде до 30.11.

Безплатните изследвания ще се провеждат в ДКЦ 2 на бул. „Демокрация“ № 94 /кабинет 118/ и в Медицински център „Д-р Стайков“ в ж.к. „Изгрев“ /ул. „Транспортна“ № 33/ по предварително изготвен график. По време на изследването ще бъде измервана костната плътност на лумбални прешлени и една бедрена шийка по метода на двойно-енергийната рентгенова абсорциометрия (DEXA) с остеодензитометър.

„Благодаря на ДКЦ II и МЦ „Д-р Стайков“, които се включиха в провеждането на профилактичната кампания за диагностика на това заболяване. С нея искаме да окажем подкрепа и внимание към хората от третата възраст. С тази цел преди три години създадохме програмата „Активни пенсионери“, част от която са тези изследвания“, сподели кметът Димитър Николов.

Всички жени и мъже, членуващи в пенсионерските клубове на територията на община Бургас, ще имат възможност да се включат в профилактичните изследвания. При наличие на остеопороза, пациентът с направление от личния лекар ще може да посети специалист ревмокардиолог, който да му предпише подходящо лечение.

Остеопорозата е социално значимо заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж след 50-годишна възраст, като често води до инвалидизация на човека в резултат на фрактури. Засяга скелета, като намалява костната плътност, което е причина за възникване на счупвания, най-често в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Заболяването протича без явни признаци, заради което е известен като „тихия убиец“ и откриването му става при профилактичен преглед на костната плътност или при възникване на фрактура.

При здравословен начин на живот и правилна профилактика, това заболяване не се развива. За профилактика на остеопорозата са необходими правилен хранителен режим и физическа активност. Важно е да се отбележи, че профилактиката на остеопорозата е през целия живот. Друго много важно условие за костното здраве са контролните профилактични прегледи, с които при откриване на остеопения се предприемат навременни мерки за лечение и профилактика.

Свързани статии
Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) Българите на първо място по разходи за здраве в ЕС 70% от хората със психични проблеми в България не получават грижа Масово се влошава психичното здраве на българина Предвиждат е-здравеопазване и унивесритетско обучение на парамедиците Наблюдения на неврохирурзи: В Бургас расте височинният травматизъм Идеята за здравен туризъм в Странджа получи рамо и от Областна управа Над 500 бургаски пенсионери се прегледаха профилактично за глаукома Приемат климатолечението като здравен туризъм в Странджа и Южното Черноморие Здравното министерство публикува националния план срещу пандемията
Тагове
здраве остеопороза
Коментари

Още от последните новини