Над 2 млрд.лв. са отпуснатите кредити до момента, експерт съветва да се пазим

Над 2 млрд.лв. са отпуснатите кредити до момента, експерт съветва да се пазим - E-Burgas.com

За над 2 милиарда лева са отпуснатите бързи кредити в страната към момента. Множество хора са подали жалби до омбудсмана Диана Ковачева, че поради извънредното положение, са в пълна невъзможност да ги погасяват. Кредитният експерт и консултант Тихомир Тошев заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, че бързите кредите са най-скъпият кредитен продукт. "Факт е, че когато има ръст на безработицата, има и ръст на бързите кредити", обясни той.

Кредитният консултант посъветва хората, които са изтеглили бързи кредити, да ги погасят сега и да не прибягват до нови в следващите месеци, защото кризата може да се задълбочи. Но ситуацията не е съвсем без изход. Първият ход, който може да се предприеме, е кредитополучателите да се обърнат към банката.

"В момента банките предлагат облекчения. БНБ наложи мораториум върху изплащането на кредитите в условията на икономическата криза", разясни експертът.

Съществува и краен вариант. Според експерта хората могат да се възползват от безлихвените кредити, които предлага държавата, за да погасят задълженията си.

"Тези кредити, които дава държавата, са за нашите нужди, за изхранването ни. Но може да се използват частично. Това е удобен вариант, защото те са безлихвени", посочи Тошев.

Свързани статии
Бум на кредитите за ново жилище в пандемията Фирмите могат да разсрочват кредитите си до края на март 2021 Депутатите отмениха спорната поправка за неустойка върху бързите кредити Обвиниха четирима за търговия с кръв от длъжници Над два милиона българи с кредити до 5000 лева Над 25 хиляди българи молят за отсрочки по кредити Омбудсманът до фирмите за бързи кредити: Дайте отсрочки на хората, хиляди са без работа! „Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките Замразяват се дългове и забавени вноски по кредити? Асоциацията на банките в България: Отсрочките по кредити ще са само за изрядни платци
Тагове
кредити бързи кредити лихвари
Коментари

Още от последните новини