На вниманието на пациентите с ревматоиден артрит – задайте въпроси на д-р Мария Недкова от УМБАЛ Бургас

На вниманието на пациентите с ревматоиден артрит – задайте въпроси на д-р Мария Недкова от УМБАЛ Бургас - E-Burgas.com

УМБАЛ Бургас се включва в инициативите по повод на Световния ден за борба с ревматоидния артрит. Той се отбелязва на 2 февруари, а целта е по-добра информираност и насочване на общественото внимание към това заболяване.

Ревматоидният артрит е най-разпространеното ревматоидно заболяване и ако не се лекува, води до тежка инвалидизация. В България по неофициални данни пациентите с тази диагноза са над 70 000 души. Той засяга три пъти по-често жените в сравнение с мъжете и се появява най-често във възрастта между 35 и 55 години при жените и между 40 и 60 г. при мъжете. Заболяването може да се прояви и в детска възраст.

Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания и Организацията на пациентите с ревматологични заболявания ще отбележат този ден с уебинар с участието на специалисти-ревматолози. В уебинара ще участва д-р Мария Недкова, специалист-ревматолог от УМБАЛ Бургас.

 Всички пациенти, които желаят да научат повече за това заболяване, за диагностиката и лечението му, могат да зададат предварително въпроси на фейсбук страницата на пациентската организация:

www.facebook.com/apadbg

Уебинарът ще бъде достъпен през платформата „Тиймс" на 2 февруари от 18 ч. и ще може да се гледа <<<ТУК>>> (ще бъде активен в деня и часа на събитието).

Повече за заболяването:

Ревматоидният артрит е заболяване с автоимунен характер, но причината за появата му все още не е известна. Предполага се, че комбинация от генетични фактори, фактори на околната среда, вируси, бактерии, други инфекции могат да доведат до отключване на му.

Основните симптоми са: болка и оток в ставите, сутрешна скованост, лесна уморяемост, засягане на повече от една става, засягане на малките стави (например китки), симетрично засягане на ставите от двете страни на тялото, загуба на апетит, повишена температура.

Социалната цена на заболяването е много висока, тъй като то може да доведе до инвалидизация. При пациентите с РА, особено тези, при които заболяването не е добре контролирано има по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и инсулти.

Според изследване в САЩ от 2011 г. цената на лечението на заболяването е три пъти по-ниска от загубите, поради инвалидизация и отпадане на пациентите от пазара на труда.

В Европа непреките разходи са основната част от финансовите средства отделяни от правителствата в различните  държави във връзка с РА. Те представляват 50 %- 85 % от всички разходи свързани с това заболяване. Основната част от непреките разходи са за болнични и инвалидни пенсии и помощи.

Ето защо изключително важна е ранната диагностика на РА, както и ранното започване на лечение.

Свързани статии
УМБАЛ Бургас ще плаща по-ниски сметки за ток с фотоволтаичната система Д-р Казмин, УМБАЛ-Бургас: След прекаран ковид търсете ревматолог УМБАЛ-Бургас обясни защо се прави повторен ковид тест в болницата Унгарското посолство благодари на УМБАЛ-Бургас за сложен случай с чужденец Командированите медицински сестри и санитари ще продължат да работят в КОВИД отделението на УМБАЛ-Бургас УМБАЛ-Бургас за починалия пациент: Лекарите ни работят денонощно под стрес, не ги превръщайте в изкупителни жертви Млад мъж от Обзор почина след часове лутане по болници в Бургас Лекари от Бургас сигнализират: Увеличават се случаите с родителска небрежност Дариха респиратор на УМБАЛ-Бургас, наблюдават реанимацията с нова система Ревматологията на УМБАЛ Бургас получи награда
Тагове
артрит ревматолог д-р мария недкова уебинар умбал-бургас
Коментари

Още от последните новини