УМБАЛ-Бургас за починалия пациент: Лекарите ни работят денонощно под стрес, не ги превръщайте в изкупителни жертви

УМБАЛ-Бургас за починалия пациент: Лекарите ни работят денонощно под стрес, не ги превръщайте в изкупителни жертви  - E-Burgas.com

Повече от четири часа екип от Спешно отделение правил всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница

От УМБАЛ-Бургас изпратиха до медиите си своята позиция за 36-годишният пациент, който почина след като според близките му бе разкарван по няколко болници. Когато най-накрая е бил приет, вече било късно и не успели да го спасят.

От болницата в Бургас заявят, че са направили всичко възможно той да бъде настанен в лечебно заведение и не приемат упрека за насаждане на винаги на лекарите от болницитата.

Ето пълният текст на становището:

Загубата на всеки човешки живот е тежка и още по-тежка е за лекарите, които са направили всичко, за да предотвратят това да се случи. Представяме хронологията на случилото се с 36-годишния пациент, като подчертаваме, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас заедно с реаниматор и реанимационна линейка правят всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница. Това се случва в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ.

Категорично не приемаме упрека за насаждане на вина на лекарите от болницата и търсене на изкупителни жертви сред тях.

На 18 ноември около обед личният лекар на пациента се свързва със Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с молба да се постави абокат на пациента, за да може да се лекува в домашни условия. От думите на семейството пред медиите разбираме, че пациентът е дошъл в УМБАЛ Бургас за прием с направление и отрицателен тест за коронавирус, но в нашата система липсват данни за първото идване на пациента. В подобни случаи практиката е пациенти с пневмония, но без доказан коронавирус да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница. УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, поради наличието на специализирано лечебно заведение – Белодробната болница. Той е насочен за хоспитализация към нея, защото настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с коронавирус, при условие, че няма доказан такъв, би било рисковано. УМБАЛ Бургас не разполага с отделно отделение за „чисти" пневмонии и никога не е имало такова.

След като в Белодробната болница отказват да го приемат, около 20.30 същата вечер пациентът е докаран в Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна недостатъчност. На място се прави бърз антигенен тест за коронавирус, който излиза положителен. Прави се и ПСР, който е по-бавен и резултатът ще излезе на следващия ден. Пациентът се включва на кислород, идва за консултация специалист-реаниматор и се преценя, че той има нужда от интензивно лечение – трябва да бъде настанен в реанимация. Към този момент в реанимацията на УМБАЛ Бургас няма нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно отделение се свързва с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница. Намерено е място в болницата в „Меден рудник", която първоначално отказва да вземе пациента без резултат от ПСР, но впоследствие променя решението си. Извикана е реанимационна линейка с кислород и екип придружава пациента до болницата в „Меден рудник" в късните часове на нощта.

Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента. Взето е решение в случай на отказ за настаняване в друга реанимация той да бъде оставен в Спешно отделение на кислородолечение и постоянно наблюдение от реаниматор. Направени са абсолютно всички изследвания, консултации и всичко това подробно е описано в документацията на пациента.

Наясно сме, че обществото търси виновници и изкупителни жертви. Молим ви, не ги търсете сред лекарите, които в момента работят денонощно, подложени са на огромен стрес и натиск и се опитват да помогнат на всеки според своите знания и възможности. Най-малкото, от което обществото ни има нужда сега, е да бъде настройвано срещу онези, които дават всичко от себе си, за да помагат, дори с цената на своя собствен живот.

 

Анкета
Свързани статии
УМБАЛ Бургас ще плаща по-ниски сметки за ток с фотоволтаичната система Д-р Казмин, УМБАЛ-Бургас: След прекаран ковид търсете ревматолог УМБАЛ-Бургас обясни защо се прави повторен ковид тест в болницата Унгарското посолство благодари на УМБАЛ-Бургас за сложен случай с чужденец На вниманието на пациентите с ревматоиден артрит – задайте въпроси на д-р Мария Недкова от УМБАЛ Бургас Командированите медицински сестри и санитари ще продължат да работят в КОВИД отделението на УМБАЛ-Бургас Млад мъж от Обзор почина след часове лутане по болници в Бургас Лекари от Бургас сигнализират: Увеличават се случаите с родителска небрежност Дариха респиратор на УМБАЛ-Бургас, наблюдават реанимацията с нова система Нов оперативен метод в УМБАЛ Бургас възстановява слуха на пациенти на 100%
Тагове
УМБАЛ-Бургас
Коментари

Още от последните новини