На шесто място сме по ръст на инфлацията в ЕС

На шесто място сме по ръст на инфлацията в ЕС - E-Burgas.com

България е на шесто място по ръст на инфлация в Европейския съюз. Има стоки, които са поскъпнали с до 100%, коментират експерти. Хората купуват все по-често имитиращи продукти.

„Инфлацията не е еднаква за всички. Има социални групи, които ще са много засегнати и такива, които нищо няма да усетят", коментира по NOVA Богомил Николов от асоциация „Активни потребители". Според експертите в областта част от търговците спекулират с високите цени.

„Единствените цени, които в момента донякъде намаляват, това са цените на едро на земеделските производители и зеленчукопроизводителите, които под натиск на търговските вериги свалят цените, а веригите качват и качват. Факт е, че българинът пазарува стоки, които са с надвишени многократно цени", коментира Тодор Капитанов, който е вицепрезидент на КНСБ.

„Имаме и голяма скрита инфлация, за която сме говорили много пъти, под формата на шринкфлация, тоест намаляване на количеството. Привидно цената остава същата, обаче за по-малко количество", допълни Богомил Николов от „Активни потребители".

Свързани статии
Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. За година основните храни у нас са поскъпнали двойно Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията Сиренето поскъпна с 50% само за година Сиренето и кашкавалът не спират да поскъпват Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? Нищо ново: Основни храни поскъпнаха и тази седмица Българинът купува само най-необходимото, за друго пари няма Колите втора ръка поскъпнаха с близо 50 на сто Ракията поскъпна с до 50%
Тагове
инфлация
Коментари

Още от последните новини