За година основните храни у нас са поскъпнали двойно

За година основните храни у нас са поскъпнали двойно  - E-Burgas.com

Само за една година цените на основни хранителни продукти у нас са поскъпнали почти двойно, съобщи БНТ.

Най-драстичен е скокът при яйцата.

При тях повишението е с над 80 процента. Добрата новина е, че свинското месо поевтинява. Спрямо миналата година по това време, цената му е паднала с около 2 процента, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Цените на хранителните продукти започнаха да растат от средата на 2021 г., показват данните на Държавната агенция по стоковите борси и тържищата. Така, ако в края на 2021 година стандартно пазаруване на основните хранителни продукти - варива, млека, меса и основни зеленчуци ни е струвало 85 лева, то към днешна дата същите покупки струват 108 лева.

Според официалната статистика при кашкавала поскъпването за последните 12 месеца е драстично - с 40 процента, рекорден е ръстът при яйцата - над 80 процента, а при сезонните плодове - 15 процента.

Владимир Иванов, председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата: "Единият пик беше през май, другият през ноември, в момента имаме едно задържане. Вече повече от 20 дни сме на една цена на потребителската кошница. Тоест в момента наблюдаваме едно нормализиране на пазара и то става точно преди празници при едно усилено търсене".

Инфлацията намалява, но хранителните стоки са поскъпнали през ноември

Според данните на НСИ инфлацията към края на ноември тази спрямо същия период на миналата година е 16,9 процента.

Трайно успокояване на цените на основните хранителни продукти може да има след като се стабилизира енергийният пазар, коментираха още от Държавната агенция по стоковите борси и тържищата. Прогнозата им е, че няма да има рязък скок в цените през следващите месеци.

 

Свързани статии
Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията Сиренето поскъпна с 50% само за година Сиренето и кашкавалът не спират да поскъпват Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? На шесто място сме по ръст на инфлацията в ЕС Нищо ново: Основни храни поскъпнаха и тази седмица Българинът купува само най-необходимото, за друго пари няма Колите втора ръка поскъпнаха с близо 50 на сто Ракията поскъпна с до 50%
Тагове
инфлация
Коментари

Още от последните новини