Сиренето поскъпна с 50% само за година

Сиренето поскъпна с 50% само за година - E-Burgas.com

Сериозен скок в цените на млечните продукти у нас, съобщава БНТ.

Само за 12 месеца, цената на кравето сирене, например е скочила с почти 50 процента.

Според данните на Държавната комисия по стоковите борси, ръстът при кашкавал "Витоша" е 47 процента, кравето сирене е скочило с близо 50 процента. За кисело мляко даваме средно 37 процента повече, а при прясното мляко цените са скочили с 21 процента.

"Рязко вдигналите се тази година, ако сравняваме към същия период миналата, енергийните ресурси. Оттук и петролните производни - опаковки и всичко останало. Почти няма нещо, което да не е вдигнато с 40-50 процента", каза Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите в България.

Сериозен скок има и в цените на основната суровина - млякото.

"Суровото мляко, ако го сравняваме с предходната година и то е някъде с 50-60 процента вдигнато. Това е основната суровина и е 50-60 процента от стойността на продукта", каза Зоров.

И все пак дори в тази ситуация клиентите имат полезен ход:

Оказва се, че да си купиш млечни продукти от фирмен магазин на малка мандра излиза далеч по-изгодно от това да посетим голям хипер маркет.

А за една и съща марка кисело мляко в хипермаркет, ще дадем с около 50 стотинки повече отколкото, ако го купим от фирмения магазин, показа репортерската ни проверка.

Свързани статии
Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. За година основните храни у нас са поскъпнали двойно Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията Сиренето и кашкавалът не спират да поскъпват Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? На шесто място сме по ръст на инфлацията в ЕС Нищо ново: Основни храни поскъпнаха и тази седмица Българинът купува само най-необходимото, за друго пари няма Колите втора ръка поскъпнаха с близо 50 на сто Ракията поскъпна с до 50%
Тагове
инфлация
Коментари