Българинът купува само най-необходимото, за друго пари няма

Българинът купува само най-необходимото, за друго пари няма  - E-Burgas.com

Oпределено потреблението се сви, масово се насочва към стоки от първа необходимост. На фона на определени периоди, в момента имаме доста сериозно свиване на търсенето, пазарът е много близо до перфектната конкуренция.

Това заяви пред БНТ председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов. Потребителската кошница е 23% по-скъпа спрямо предходната година.

По думите му много от измененията в цените са от създадените негативни очаквания. Иванов призова да не се използва пазара за постигане на други цели, тъй като пазарът е чувствителен. Призова за повече информираност и разум от потребителите.

Според Владимир Иванов страхът и незнанието са много заради енергийния пазар, но пазарът има уникалната способност да се регулира. Вероятно ще има трендове нагоре, предвид, че зимата изисква използването на повече енергийни ресурси.

Той посочи, че имаме много добра реколта и на плодове, и на зеленчуци.

На пазара на храни имаме стабилизация, последният пиков момент беше на 30 април, след това имаше плавен спад до края на май, каза Иванов.

 

Свързани статии
Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. За година основните храни у нас са поскъпнали двойно Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията Сиренето поскъпна с 50% само за година Сиренето и кашкавалът не спират да поскъпват Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? На шесто място сме по ръст на инфлацията в ЕС Нищо ново: Основни храни поскъпнаха и тази седмица Колите втора ръка поскъпнаха с близо 50 на сто Ракията поскъпна с до 50%
Тагове
инфлация
Коментари

Още от последните новини